Hjälp ungdomarna: Alliansregeringen har chansen att rätta till s-v-mp:s misstag!

I juni presenterades en (s)-rapport som bekräftade det som alla visste: Klyftorna ökade kraftigt mellan åren 1995 – 2006 för unga under 26 år. Flera stelbenta ekonomiska system stängde ute de unga från arbetsmarknaden. Och låste in dem bland förtidspensionärerna.

Med några citat ur (s)-rapporten blir bilden tydligare:
’Sysselsättningsgraden föll dramatiskt för de yngsta (20-24-åringarna) i arbetsför ålder under 1990-talskrisen. Trots den förbättring som därefter har skett är de yngstas sysselsättning inte på långa vägar tillbaka på 1980-talsnivåer. Andelen som inte kommer ut i arbete senast året efter en universitetsexamen har nästan fördubblats från 12 till 20 procent. mellan årskullarna födda år 1961 och år 1973.

’Ungdomar med utländsk bakgrund lämnar oftare än ungdomar med svensk bakgrund skolan utan att ha fått de kunskaper de borde ha fått. Det är t.o.m. så att pojkar med utländsk bakgrund löper större risk att inte få den praktik som är en viktig del av den yrkesförberedande gymnasieutbildningen. Därmed är relativt sett fler ungdomar med utländsk bakgrund dåligt ustade för arbetsmarknaden.’ Det var socialdemokratisk politik – ivrigt påhejade av vänstern och miljöpartiet som skapade det ökande klyftorna.

Efter alliansens valseger 2006 har det mesta åt rakt motsatt håll. Arbetslösheten har halverats – särskild bland unga. Finanskrisens och konjunkturens varsel slår dock hårdare mor unga och kvinnor. Alliansregeringen har alla chanser att göra ett bättre jobb än (s)-regeringarna mellan 1995 – 2006. Nuvarande regering måste uppmärksamma de ungas situation på arbetsmarkaden. Samla alla parter och sätt tryck på frågan! När regeringen studerar den gamla regeringens politik vet man direkt vad man INTE ska göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.