Bra gjort Sture Bergman! Rensa bland VKs kommentarer.

VKs nye ansvarige utgivare Sture Bergman skriver i sin spalt i dagens VK att tidningen ska se över reglerna för hur kommentarer till artiklar och bloggar ska se ut. Vi är många som förvånats över att oförskämdheterna har fått pågå så länge. Personangrepp och osakliga dumheter är riktigt tråkigt för de som drabbas. VKs anseende drabbas. Viktigast är kanske att läsarna känner motvilja och obehag. Det förlorar hela nyhetsförmedlingen och debatten på.

I en replikväxling med Thomas Hartman (vi är överens) skrev jag den 6 november 08 på VKs blogg:

‘Kan vi ändå få en vettig diskussion om eländet. Det handlar egentligen om kränkningar som aldrig skulle accepteras i något annat sammanhang. Det handlar om lömska bakhåll på människors vilja att engagera sig demokratiskt. Partiengagemanget beskrivs iregel som enbart suspekt och egocentriskt. Anomymiteten är ett hot mot öppenheten och spelar mörka, politiska krafter i händerna.

Min andra strimma av hopp är läsarna. De flesta läsare besvarar eländet med andliga kräkningar. Men vi kan ändå aldrig bortse från risken att smutskastningen skadar! Därför undrar jag om du och jag, Thomas, kan starta Nätverket mot Anonym Politisk Smutskastning, NAPS?’

Mitt förslag till Sture Bergman är: En kommentar i internet- eller papperstidningen ska aldrig tillåtas vara anonym! Undantaget är och ska vara Ordet fritt – där finns en redaktör som ansvarar för att de pressetiska reglerna följs.

En kommentar

  1. K-G Sjöström

    Intressant det du tar bupp, men… Jag har frågat VK, varför det tar tid innan ett inlägg publiceras och då har svaret blivit att det beror på att de måste granskas före publicering. Det stämmer tydligen inte, enligt vad du anser.

    Men själva blogginläggen publiceras direkt utan att de förhandsgranskas av VK. Är inte det en märkligt ordning? I ett inlägg skulle man ju verkligen kunna vräka ur sig en mängd olagligheter och tidningens ansvarige utgivare får ta de juridiska konsekvenserna av det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>