Sorgligt om SEKAB faller!

Dagens nyhet är att SEKAB är på fallrepet. Finanskris, lågkonjunktur och en osäker etanolmarknad har direkt försvårat den försäljning som är på gång.

Jag undrar om inte den viktigaste motkraften ändå är oljebranschens oerhört starka ställning och lobbykraft. En liten uppstickare som SEKAB är alltid i underläge. De rykten och TV-inslag som ifrågasatt olika etanolprojekt har sannolikt varit varit en del av oljebranschens motaktiviteter.

Det är riktigt sorgligt att SEKAB möter alla dessa problem. Det motiverar egentligen att vi borde kraftsamla för att stötta SEKAB över krisen. Det behövs aktörer kring bioenergidrivmedel i framtiden. Det är bra om verksamheten finns i Sverige och framförallt i norra Sverige.

Det är samtidigt klart att det inte ligger i kommunernas uppdrag att långsiktigt driva etanolbolag. Lika lite som staten ska äga SAAB och vara bilproducenter. Men i skarven mellan det ena och andra behövs stöd och stimulans. Det gäller även SEKAB. Ett sätt att gå vidare är att kommunerna agerar för att låta pilotanläggningen i Övik fortsätta sitt uppdrag. Etanolhandeln måste finna andra ägare.

I grund och botten är det som sagt sorgligt att SEKAB riskerar att falla. Jag hoppas verkligen att vi slipper undan kommentarer som präglas av skadeglädje och vad-var-det-vi-sa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>