Bråket om hemsjukvården blossar upp igen! Konservativt och fyrkantigt.

Det pågår en tyst, stor konflikt i Umeå mellan kommunens socialtjänst och landstingets primärvård och hemsjukvård. Det handlar förstås om ekonomi dvs ersättning för insatser till patienter i egna hemmet för sådant som beskrivs som sjukvård. Delning av mediciner, omläggningar, näringstillskott, andningshjälp m.m. Systemet grundas på ett system som härstammar sen slutet av 1980-talet dvs före ÄDEL-reformer, före handikappreformer. Före 20-års utveckling av sjukvård.

Synen på patientens ställning och medbestämmande har förändrats. Kommunen bedriver inom sin egen verksamhet ofantligt mycke mer sjukvård idag än på 1980-talet. Ingrepp som då betraktades som sensation tillhör idag vardagen. Låt mig ge ett exempel: Tekniken att ge föda via en sond till magsäcken genom ett hål i magväggen blev mer allmän på nittitalet. Nu är det ‘vardagsmat’ för både yngre och äldre individer. Då var det en högklassig sjukvårdsinsats, idag är det en rutinfråga. Jag har varit med om det ute på fjället när en svårt flerhandikappad fick chansen att njuta av de svenska fjällen när det är som bäst. Vi andra grillade korv!

När kommun och landsting nu bråkar om pengaersättningen för sjukvård och rehabilitering som utförs av kommunens hemtjänstpersonal är det både bra och dåligt. Jag hoppas att fler sätter sig in i ett ganska bryråkratiskt system som mest är resultatet av att kommuner och landsting i vårt län har visat den omvittnade förmågan att sällan komma överens. Hemsjukvårdsavtalet rasade samman för två år sedan. Parterna fortsätter tjuras. Under tiden konserveras en alltmer ålderdomlig syn på vad som är sjukvård och omsorg. Nästan hela övriga Sverige är klara med dessa frågor. Jag hoppas alltfler protesterar.

Det dåliga är att de låsta positionerna kostar bara pengar i onödan. Mitt i en tid när allt och alla klagar över sämre tider. Det dåliga är också att revirstriderna hämmar att nya och bra idéer kommer in i hemsjukvården. Till syvende och sist hamnar den ensamme patienten i kläm!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>