EP-valet: Besviken glädje!

Dags att summera resultatet från det svenska EP-valet: Jag känner besviken glädje! På plussidan ligger ökat valdeltagande och att enkelfrågepartier minskade. Trots piratpartiets framgång har Junilistan kollapsat och varken sverigedemokraterna eller feministikst initiativ lyckats. Före valrörelsen var det trots allt många som befarade att sverigedemokraterna skulle lyckas fånga protest- och uppstickarrösterna. Piratpartiet bidrog sannolikt till att grusa SDs förhoppningar.

På minussidan ligger det faktum att Centerpartiet gör ett dåligt val. Det är Lenas Eks förtjänst att partiet behåller sitt enda mandat. Lena har vunnit respekt för sitt och partiets skicklighet i parlamentet. Tyvärr brukar val sällan belöna framgångsrikt, slitsamt politiskt arbete.

Centerpartiet har annars gjort en dålig analys av förutsättningarna och lämnat fältet öppet för andra. Det stod klart tidigt att tomrummet efter Jonas Sjöstedt och Junilistans kollaps kunde geutrymme för ett profilerad Centerparti. Centerpartiet saknade ett samlande norrlandsnamn. Centerpartiet satsar sällan på kandidater från väljarstarka orter och regioner. Exempelvis har det för Umeå saknats både engagerande frågor och framskjutna kandidater på framskjuten plats och då uteblir glöden i valrörelsen.

Trots allt överväger glädjen! EP-valet gav parlamentariker från partier med bra förankring i svensk politik och svensk pluralism. Enda undantaget är Piratpartiet som från och med idag möter verkligheten. Jag gratulerar partiet för skicklig valrörelse och deras bidrag till att blockera junilistan, FI och SD. Men Piratpartiet ska nog allra mest tacka regeringens tafatta hantering av integritetsfrågorna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>