Nervös budgetdebatt i Umeå

Omgången med inledningsanföranden i budgetdebatten är i full gång just nu. Jag upplever en ovanlig retorisk nervositet i flera av inläggen. Är det ovanliga ekonomiska läget? Är försöken att beskriva skillnaderna i budgetförslagen mycket större än vad de egentligen i själva verket är. Det går inte skrämma med vargen om alla är vargar!

Vad är det då att vara nervös för? Umeå är egentligen en välbärgad kommun som trots allt har bättre inkomster än de flesta svenska kommunerna. En sak är att den politiska spelplanen är mer oklar än någonsin. Det finns ingen majoritet!!

Men även Umeås ställning står på spel. Inom tio år sjunker universitetens studentbas i Norrland. Ett ja eller nej till Umeå som europeisk kulturhuvudstad 2014 kan bli en avgörande faktor för utvecklingen. Förmågan att trimma politik och administration i tid kan vara avgörande för hur Umeå klarar konkurrensen de närmsta tio åren. Umeås högre skattetryck kan innebära att befolkningsutvecklingen slår riktigt bakut när konjunkturen vänder ordentligt om några år.

Dessutom är den stora regionen i norr riktigt ordentligt i gungning. För Umeå skulle ett fortsatt splittrat Norrland vara en riktig nackdel. Om inget görs i Norrlands framtid förlorar sjukvården, näringslivet, kultur, den gröna industrin m.m. konkurrenskraft. Det förlorrar definitivt Umeå på!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>