Konst, konsthantverk, hantverk: Men vem tusan bestämmer över rådhusparken?

Nu är konstdebatten i Umeå i full gång. Det har tagit några veckor sedan bl.a. Stefan Andersson överraskades över träslöjden i rådhusparken och ställde frågan: Vem bestämmer i Umeå om den offentligamiljön.

Jag ställde samma fråga. Att motorsågsskulptera två avsågade stammar handlar inte om tekniken eller utformningen. Det handlar som jag ser det enbart om vem tusan bestämmer?

När media nu tagit frågan ställer exemeplevis SVT Västerbotten frågan: Är det konst eller inte? De kommer att få alla svar men frågan är inte det debatten borde handla om. Alla som hållit i en motorsåg har lätt för att beundra de som kan tekniken att forma ett stort trästycke med sågen. Vi som varit engagerade i Skogsnolia har fått se både jobbet och resultatet flera gånger. Det är ett fenomenalt hantverk. Ja till och med kan det vara konsthantverk. Oavsett om det ska kallas konst eller inte handlar det om både teknik, utformning, skaparens avsikt, betraktarens upplevelser och åsikt, platsen och offentligheten. Den debatten får gärna föras om detta och många andra saker.

Nu har trädstammarna blivit en fast installation i en av Umeås mest offentliga platser – rådhusparken. Jag måste bekänna att jag först på håll såg två stora penisar. Nu har dom utvecklats till ollonrosor.

Jag gillar inte att vi plötsligt för en fast eller permanent installation i rådhusparken på detta sätt. Därför erbjöd jag mig att ta med motorsågen och kapa stammmen på vanligt sätt utan vid marken. Skapelsenserna skulle inte skadas och den kan ställas ut var som helst. Kanske flyttas runt. Men de hör inte hemma i rådhusparken! Vem tusan bestämmer över rådhusparken egentligen?? Är det på samma sätt som andra saker egentligen bestäms i Umeå. På tu man hand?

2 kommentarer

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Huvudet på spiken hur beslut fattas på tu man hand. En gång i tiden beslöts om läktare på Gammliavallen av dåvarande kommunalråden Lennart Holmlund (s) och Anders Sjölund (m). Det blev fel placering, i skuggan. Vilket nu bekräftas av att den nya fotbollsplanen får huvudläktaren mot Gammlia och i solläge.

    Dagens bad/sim-planering på Nannakvarteret fattades i praktiken på tu man hand av ovan s-kommunalråd och ett nytt moderatdito, Anders Ågren. Sedan hängde fler gruppledare på och nu ska näringslivet få chans att föverkliga en dåligt placerad bad- och simanläggning mitt i stan, trots att flera andra bättre lägen finns.

    Kanske kan ”tu-man-hand”-besluten nu uppmärksammas genom ros-stubbarna i Rådhusparken. I så fall har Galleri-Stefan Andersson gjort en välgärning om nu politiken i Umeå vaknar över hur besluten går till.

    S-O Edvinsson, ta gärna chansen och erbjud också att ”såga” bort åtminstone 50-m bassängen från bad/sim-planerna på Nanna och placera denna på IKSU. Men helst också äventyrsbadet som passar bra på en evenemangsarena på Hamrinsberget (Balticgruppens förslag).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.