Bra förslag från Dieter Muller: Vi borde få dela upp vår röst i kommunvalet!

I Vk har Dieter Muller lyft en gammal idé om att kunna dela på sin röst i kommunvalet. Jag bloggade i VK senast  november förra året om detta. Då skrev jag:

När senaste demokratiutredningen var på tapeten föreslog jag att man skulle få dela upp sin kommunröst för att påverka lite på olika ställen. Jag skulle lägga 70% av rösten i Umeå 10% i Nordmaling och Vilhelmina samt 5% i Skellefteå och Fleurie i Frankrike. Det borde gå lösa rent tekniskt och med EU-medlemskapet borde även Europa rymmas i valsystemet.

Jag skulle exempelvis ha röstat 10%  ja i folkmoröstningen i Vilhelmina om Vojmån!

Det är ett faktum – och bra på många sätt – att människor idag är verksamma på olika platser under livet. Vi har nära anhöriga på andra orter än vad vi själva bor på. Hembygden har iregel en särskild plats i hjärtat. Med tanke på att människor flytta mellan länder i århundraden finns hembygden i många länder. I Umeå finns många nationaliteter och riktigt många har Finland eller Norge som hemland.

Frågan om delad kommunröst har diskuterats i flera demokratiutredningar. Den som leddes av förre s-ministern Bengt Göransson gjorde en djupare analys av delad rösträtt som ett led i att stärka människor engagemang. Man konstaterade att tekniken ännu inte klarade av  dela på rösträtten och samtidigt behålla rösthemligheten  – fria och hemliga val – men med hjälp av bra datavallängder borde detta kunna lösas.

Lennart Holmlund gör tummen ner för delad rösträtt. Ändå har Lennartr ganska lätt för att blanda sig i andra kommuners frågor exempelvis Vojmåfrågan. Umeå har som universitetsstad stor genomflyttning. Delad rösträtt skulle sannolikt öka intresset för Umeå eftersom många känner samhörighet med Umeå.

Den enda allvarliga risken med delad kommunal rösträtt är om det faktiskt blev så att någon kommun drabbades av att väldigt få la sin röst i just den kommunen. Alltså tror jag att man alltid måste använda halva sitt röstutrymme i den kommun man har sin huvudmantalsregistrering i. Det borde vara tid för en ny utredning av en rösträttsreform som bättre möter upp människors engagemang och förankring.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.