Umeå får närmare till Vasa, Riga och Europa. Och Holmön!

Det är en verkligt glad nyhet att Air Baltic startar reguljära flygningar mellan Umeå-Vasa och Riga. För alla oss som kämpat för att återbygga resandet mellan Umeå – Vasa är det en framgång. Härnäst behöver färjeförbindelserna fräschas upp.

Det har "surrat i luften" en tid att det kommer en flygrutt väst -öst. När jag och Marie-Louise Rönnmark  officiellt besökte vår kulturhuvudstadskollega 2014 Riga i början av december var just nehovet av bra resande mellan Umeå-Riga uppe.

Tack air Baltic! Hoppas dessutom att Star Allians-partnern SAS görallt för att den nya förbindelsen får luft under vingarna. Det här är första exemplet att utnämningen av Umeå och Riga till Europeiska kulturhuvudstäder ger praktiskt resultat.

Genom att kolla in Air Baltics hemsida ser man att Riga är ett ganska stort nav för flygtrafik ut i Europa, inte minst österut.

Mitt i alla nyheter om resande fick jag häromsistens veta att nya mellanstora svävaren tillHolmön beräknas komma i bruk vid månadsskiftet januari/februari. Just nu bearbetas bestämmelserna för vad biljetterna ska kosta för färjan och svävaren. Centerministern Åsa Torstensson håller vad hon lovat redan 2007 för att en gång för alla lösa osäkerheten kring ansvaret för holmötrafiken. 

 De som bor permanent på Holmön ska få gratis årskort via Umeå kommun. Men för oss andra som reser till Holmön kommer det att kosta en avgift. Nya färjan Nordö (kanske namnet passar även i Kvarken?) är också på gång men under tiden fortsätter Helena Elisabeth. Om nu dieselleverantören har vaknat!?

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.