Centerpartiet i SKOP och SIFO: DN/Expressens attack grundlös!

Antalet mätningar av parisympatier och antalet företag som mäter är numer förvirrande många. Som tur är det fritt i Sverige att göra mätningar. Storebror kan inte förbjuda någon.

 

Samtidigt är väljarna hälsosamt avvaktande inför siffrorna. Politiska ”experter” är däremot mer förtjusta över sifferleken. I våra lokala bloggar brukar Holmlund och Riedel vara snabbt ute med ”egna” tolkningar. I den smutsiga och mer osynliga propagandan används siffrorna för att  sparka hårt på de som verkar tappa.

Helgens två mätningar SKOP och SIFO ser ut så här:

SKOP                                 SIFO 

V          5,4    (-1,0)                           5,1  (-0,4)

S          32,1  (+1,0)                         34,6 (-2,3)

MP       10,5  (-0,4)                           9,3  (-0,1)

C          5,9    (+1,2)                          5,6  (+0,6)

FP         6,9    (-2,4)                          6,5   (-0,2)

M         28,8  (-0,1)                          29,6 (+3,8)

KD        5,9    (+1,6)                         3,9   (-0,1)

SD        4,4    (+1,2)                         3,4   (-1,6)

Övr       2,0    (+0,2)                         1,8    (?)

 

Block-  1,4%  (-0,7)                         3,4%  (-6,9)

skillnad   

1000 tillfrågade                               1925 tillfrågade

24/1 – 4/2                                          1 – 11/2

8 % angav inget parti                      14% (?) angav inget parti
 

SIFOs pressmeddelande i helgen säger inget om övriga eller osäkra medan SKOP redovisar helheten. Å andra sidan är det enkelt att SIFOs hemsida följa mätningarna över en längre tid med bra grafik och tydliga siffror. SKOPs hemsida saknar detta helt och hållet.        

 

Skillnaden mellan alliansen och det rödgröna-blocket har varit större och varierat mer i SIFO medan  i SKOP har skillnaderna varit små och nästa rymts inom felmarginalerna hela tiden.

 

Andra opinionsinstitut som Demoskop, Synovate, Novus,  Sentio Resesearch, United Minds och SCB förstås pendlar var för sig på olika sätt. Novus har kommit på den charmanta affärsidén att bedöma alla andras undersökningar samtidigt och därigenom skapa en slags mätningarnas mätning s.k. Svensk väljaropinion.

 

Inför Centerpartiets kommundagar i Göteborg 5-6 februari använde Dagens Nyheter och Expressen detta material som underlag för en bredsida mot Centerpartiet och Maud Olofsson: KRIS! SPLITTRING! löd rubrikerna. Med en överblick över alla mätresultat är det uppenbart att DN/Expressen gjorde en politisk attack med det politiska syftet att skada Maud Olofsson. Efter helgens mätningar skulle DN/Expressen angripa FP och Jan Björklund på samma sätt. Fast det vore lika fel.

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. Svea

    Du kan vara lugn SO E centerns siffror kommer att rasa ju närmare valet vi kommer – resultatet blir nog att riksdagen blir utan C representation med er ”nya” politik -ni skulle hållit kvar vid riktig Center politik istället!

  2. Sven-Olov Edvinsson

    Hej Oscar och Svea!

    Era kommentarer är bra exempel på det jag skriver i bloggen: ”I den smutsiga och mer osynliga propagandan används siffrorna för att sparka hårt på de som verkar tappa.”

    Det är den konsekvens av opinionsmätningar som jag hoppas vi ska kunna läsa mycket mindre av.

  3. Oscar

    ”att sparka hårt på de som verkar tappa.” skriver du i ditt bloggsvar att mitt inlägg är ett bra exempel på!

    Då blir min fråga till dig då om er politik som ”sparkar” på dom som redan ligger – sjuka – arbetslösa – ungdomar – pensionärer är inte detta mycket värre än att påpeka för några politiker om deras omdömeslöshet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.