Statliga muséer är till för hela Sverige! Inte bara promenerande storstadsbor.

Igår fick vi en bra beskrivning av verkligheten bakom fritt inträde vid statliga museér. Det var Marita Ulvskog (S) som öppnade dörrarna för fyra statliga museer i Stockhol och ett i Göteborg respektive Malmö. Människor i resten av landet hade svårt att nyttja "friheten".

Nu visar det sig att det fria inträdet gällde allmänna lokaler – inte specialutställningarna. Rent kulturellt var friheten mest värd för de somnär de var ute och promenerade bara ville ta en snabb titt på utbudet i stort. Reformen kostade 100 miljoner.

Alliansregeringen ändrade beslutet men summan 100 miljoner fick vara kvar för museernas räkning. Istället beslöts om fritt inträde för barn och ungdomar till allt dvs även de mest intressanta specialutställningarna vid de statliga museerna. Dessutom borde så mycket som möjligt av museernas innehav digitaliseras så att alla kan via nätet ta del av de omfattande samlingarna oavsett var man befinner sig.  Ett nationellt fotoarkiv i Umeå skulle kunna gå före med denna öppenhet. Statliga muséer är till för hela Sverige. En hel del borde kunna visas upp vid på många platser runt vårt land.

I storstadspressen har alliansregeringens reformer ibland beskrivits som ett steg bakåt. Med facit i hand: Det är ett steg framåt!

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.