Att hamna på svarta listan i Umeå.

Turbulensen efter Lennart Holmlunds peronangrepp i sin VK-blogg har avslöjat att kritiken mot hans debattstil växer. Reaktionerna når långt utanför Umeå och har därför betydelse för möjligheterna att bygga Umeås image utåt.

Bloggkriget är som jag ser det barar toppen på det isberg som heter öppenhet, tolerens, välkomnande. Det jag upplevt allra mest negativt under mina aktiva år i Umeås kommunpolitik är fenomenet att personer med jämna mellanrum blir offentligt angripna och uthängda som personer, professionella yrkespersoner och engagerade medborgare.

Jag kan nämna två exempel vid namn eftersom jag vet att dessa två personer öppet beskrivit sina upplevelser. Det gäller Urban Bengtsson, som är välkänd mediadebattör, och Agneta Berg, som på 1990-talet var aktiv fullmäktigeledamot för (S) först innan hon gick över till (C). Under årens lopp finns många andra som fått uppleva hur det är att "bli uthängd". Jag skulle kunna nämna namn från olika områden: Medarbetare vid  kommunens förvaltningar, länsstyrelsen och  landstinget. Personer i mediabranschen, restaurangägare, andra företagare. Fria debattörer, ofta med anknytning till universitet och forskning, som trott att det varit en demokratisk insats att belysa och problematisera olika frågeställningar.

Winston Churchill lär ha yttrat: Demokrati är en stat där ett fritt meningsutbyte inte slutar i begrvning.

När en person blir offentligt ansatt kan det resultera i att personen resignerar och tystnar. Det kan finnas andra viktigare saker att ägna sin energi åt. Det andra resultatet blir sannolikt att protester och vanmakt kanaliseras via överklaganden och andra mer formaliserade sätt att visa sina åsikter.

Jag hoppas att Umeå får en debatt om betydelsen av öppenhet och dialog. Det är dags att riktigt ordentligt sätta stopp för alla  tendenser till utfrysning och stigmatisering av personer som väljer att delta i den offentliga debatten.

Jag anser att ingen ska behöva uppleva risken att hamna på svarta listan i Umeås offentliga dialog. Kanske är ordet rödlistad en mer träffande benämning med tanke på Lennart Holmlunds roll i sammanhanget.

Öppenhet är en viktig plattform för kunskpas- och kulturstaden Umeå. Den är avgörande för kommunensn betydelse för utvecklingen i norra Sverige.

 

 

Etiketter: , ,

4 kommentarer

 1. Lennart

  Hyfs och fason är alltid bra att ha. Men jag vidhåller att mycket av kritiken mot kommunalrådet med samma namn som jag också saknar hyfs och fason. Det gäller även din formuleringskonst.
  Få – om ens någon – i den här kommunen har blivit så uthängd som stans kommunalråd. Jag vågar inte ge några exempel, för då stoppas mina synpunkter av webbredaktionen…
  För övrigt talades det om politisk smutsighet i ”P1-morgon” idag. Det är minsann inte bara sossar som ”beter sig”! Varför inte städa i sitt eget politiska hus först? Det går att göra utan RUT-bidrag.

 2. En medborgare

  Ja vem är förvånad över att det är hårda tongångar i politiker leden. Själv jobbar jag inom socialförvaltningen och har i många år väl känt till hur tystanden lagt sig som ett lock över hela tjänstemannastaben. Förbjudet är att påtala brister uppåt i organistationen. Om man trots det står på sig och vill tala för sin sak så får man räkna med precis samma fenomenen som Edvinsson belyser i politiker världen. Man frys ut, omplaceras eller hängs ut. Strävas det efter generell öppenhet eller är öppenhet bara för de med makt och inflytande?

 3. Urban Bengtson, idékonsult

  Läser först nu bloggen. Det är både bra och dåligt att veta att fler som drabbas av ”bannstrålen” från S-makt och byråkrati. Man behöver inte känna sig ensam. Samtidigt, med fler som utsätts blir det svårare för Umeå kommun att komma till rätta med problemen. Förändring behövs nu om Umeå ska leva upp till allt fina med att vara Europas kulturhuvudstad med öppenhet och kreativitet.
  Viktigt är då att sätta än mer belysning på maktutövningen mer konkret, rätta till brister och syna planeringar som med insyn och tillåtande kritik, hade sett annorlunda ut samt ändra medan tid finns. Då vinner Umeå.

 4. A-L

  Tycker det är intressant att det skrivs så lite mo lokala problem på kounpolitikernas bloggar. Så mycket verkar handla om regerings och riksadags frågor. Gillar att du S-O fortfarande verkar engagera dig även i ”små” frågor som tillhör vårt kommunala område. Hoppas förresten att du hamnar i socialnämnden snart, om du nu inte sitter där redan? Där behövs det en engagerad person som du som verkar måna om både personal och medborgare. Heja S-O!!!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>