Kommunfullmäktige och bolagen: Bra att göra riktade affärer.

Vid dagens kommunfullmäktige står beskrivningarna från de kommunala bolagen i centrum. Det finns starka skäl för att ha kommunala bolag. Ett är att kostander och intäkter är kopplade till de som är kunder. Bolag kan även jobba över kommungränserna.

Å andra siden kan bolag upplevas svåra att bevaka och påverka rent politiskt. Kunderna kan nog uppleva att det är rakare kontakt med et bolag än med den kommunala förvaltningen i stort.

Bolagen är i första hand till för kommunen och våra medborgare. Samtidigt finns Umeå mitt i världen vilket innebär att att behovet av kontakter och affärer med kompanjoner i andra länder. Jag tycker det är bra att bolagen sköter affärer med utlandet eftersom det isolerar risktagandet till det bolag som är inblandat.

I Umeås växande behövs alla instrument. Vi ska använda bolagen mer proaktivt. NLC som sköter utvecklingen av nya, stora godsbangården är ett utmärkt exempel. Snart behövs ett bra bolag för arrangemang och aktiviteter. Turismen, besöksnäringen och konferensservicen  behöver utvecklas på äffärsmssiga grunder. Träffade nyligen Umeås tolkförening – de har många idéer om hur värdskap och besöksservicen kan förbättras. Kommunala bolag ska kunna säljas eller knoppas av. Jag ser fram emot en en mer proaktiv bolagssfär.

 

Etiketter: , ,

5 kommentarer

 1. Skattebetalare

  Varför sitter du på ett kommunfullmäktigemöte och skriver på din blogg?

  Du tillhörde dem som kritiserade att Holmlund gjorde det förut och kallade det ”härskartakter” varför denna omsvängning?

 2. Sven-Olov Edvinsson

  Hej skattebetalaren – du har faktiskt helt fel!Jag har aldrig kritiserat Holmlund för bloggskrivande under fullmäktige! Du måste ha belägg för det du påstår.
  Hälsningar/SOE

 3. Lasse

  Du skriver att bolagen i första hand är till för kommunen och våra medborgare och tar NLC som ett utmärkt exempel. NLC-park kommer kosta kommunen och dess invånare flera miljoner eftersom projekteringen och byggandet aldrig kommer att kunna täckas av de tomtavgifter som kommunen får in på tomtförsäljningen. NLC har kalkylerats bli en brakförlust från första början vilket även påpekats av de tjänstemän som arbetat med ärendet, men inte fått något gehör hos politiken. Är du insatt i kalkylen och vart detta kommer att sluta?

 4. Sven-Olov Edvinsson

  Hej – det du skriver stämmer inte dvs jag träffar ofta de tjänstemän som jobbar med NLC och deras syn på kalkylerna. Vårt största bekymmer har varit/är avtalet med Banverket. De startade ned orimliga krav men bl.a. med hjälp av mina insatser har NLS bra förutsättningar. Mest betydelsefullt är konjjunkturen, tillväxten,kundrelationer mot övriga Sverige och Europa. Just nu ser det bra ut!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>