Norra Sverige ska ta plats!

Centerpartiets förslag att flytta resurser från ägandet i Vattenfall till en offensiv  har mest debatterats utifrån ägandet i Vattenfall. Förslaget innebär att staten ska sälja delar av Vattenfall AB och använda tio miljarder kronor som aktiekapital i ett nytt spjutspetsbolag – Framtidsenergi AB – med en renodlad uppgift: att tillsammans med privata aktörer investera i framtidens energilösningar och nya gröna jobb i Sverige.

Den andra delen av förslaget är att kapital som frigörs vid en ägarförändring i Vattenfall avsätts för lokal utveckling i de bygder som genom vattenkraftens utbyggnad starkt bidragit till Sveriges industrialisering och hundra år av vinster för Vattenfall. Det kan göras genom bildandet av en särskild investeringsfond för Norrlands inland, som sedan paras med privat kapital för investeringar.

När Norrland eller norra Svrige förs på tal hörs mest kvävda harklingar och tystnad. Ola Nordebo har i VK fångat bollen och pekat på Norrlands inland och Sveriges välstånd. Ola skriver  "Centerpartiet utgår i investeringsfondsutspelet från en historieskrivning om, en verklighetsbild av och ett framtidsscenario för Norrlands inland som har rätt utgångspunkter. För det ska de ha en eloge. De är inte i stort sällskap. Fondidén torde därför stressa de partier som konkurrerar om ungefär samma landsbygdsröster."

Samtidigt är partierna och valrörelsen (och inte minst valets mediabevakning) mycket, mycket storstadscentrerad. Att norra Sveriges betydelse för Sveriges  tillväxt och framtidsnäringar skulle prägla valdebatten är som att vända Afrikabilden i världspolitiken.

Jag vill ge en snabb inblick i befolkningsutvecklingen i norra Sverige de senaste 10 åren:

– In- respektive utflyttning till och från Norrland är c:a 25 gånger större än själva flyttnettot.

– Det positiva flyttnettot från andra länder är större än det negativa födelseöverskottet

– Andelen utrikes födda är bara drygt hälften i Norrland jämfört med riket (7% mot 13,4%)

– Andelen utrikes födda ökar snabbare i Norrland än landet i övrigt

– Med samma andel utrikes födda skulle Norrland ha 63 000 fler invånare.

Norrland har riktigt bra förutsättningar för tillväxt och många jobb. Basnäringarna inom skogen, gruvorna finns. Nya service- och tjänstenäringar väntar otåligt på att få slå igenom. Besöksnäringarna kan fånga européer och vätldsmedborgare.

För att lyckas behövs en en samling för hela norra Sverige. Det behövs en klok diskussion om regionen, om sjukvården, om att olika platser får bli duktiga på sitt sätt. Bra kommunikationer med norrbottniaban och fler flygförbindelser – inte färre.

Men framförallt: Politiker från norra Sverige måste våga ta plats. Det går inte att förläget harkla sig i den svenska debatten. Vi har EU på vår sida. Men inte den svenska nationalstaten.




Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.