Centerpartiets motion om mer närproducerat får stöd på marknad

Dagens cafésamtal vid Bondene egen marknad visar att det finns en starkt opinion för livsmedel som produseras lokalt. Det ger både matupplevelser och miljövinster. Vi politiker fick se resultatet av den enkät man genomfört timmarna före: 80 % vill att kommuner och landsting ska handla mer närpruducerat.

Centerpartiet har en motion till nästa kommunfullmäktige den 30 augusti med förslaget att ge kommunstyrelsen i uppdrag att upphandla mer av närproducerade livsmedel samt att inarbeta miljöstyrningsrådets kriterier i kommunens upphandlingspolicy.

Nu föreslås motionen besvarad. Centerpartiet får stöd av Moderaterna att bifalla våra förslag. Jag tror det är viktigt att öka trycket i frågan.

Alltsamman ska ses som ett sätt att höja statusen på lokal livsmedelsproduktion, förädlingen och matlagningen. En väg tillbaka från halvfabrikatens tid. Kunskaper och engagemang kring matens roll i vardagen ger både livskvalitet och bra företagande.

Visionen bygger på att matlandet Sverige har en stor potential i form av svenskt matarv, värdefulla natur- och kulturmiljöer, unika råvaror och internationellt framgångsrika kockar.

Maten och måltiden har stora möjligheter att skapa tillväxt och ökad sysselsättning inom områden som förädling, export, turism och upplevelser. Det kan även ge positiva effekter för Sveriges råvaruproduktion. Hela Sverige ryms på livsmedelskartan.

En dröm jag har är att Umeå när det är dags för Kulturhuvudstad 2014 kan bjuda övriga Europa på matupplevelser som gör att besökaren minns Umeå med smakupplevelser. Jag hoppas på en stor samling kring gastronomins hela kedja alltifrån produktionen av livsmedel till  upplevelsen vid matbordet. Matbordet finns i skolan, äldreboendet, restaurangen och i våra hem.

Umeå kommun och landstinget kan gå före! I Kasamark arbetar vi redan nu med att laga maten till skolan, äldre och andra lokalt. Vi vet att det går an!