Helen Pettersson (S) vilseleder om Nystartszoner

I Helen Petterssons senaste VK-blogg väljer hon (som vanligt) att misstolka och förvränga förslag som centerpartiet presenterat. Nu senast förslag och en dikussion som tar sikte på att skapa fler arbeten i områden med stor arbetslöshet – ofta bland människor med utländsk bakgrund.

Så här ser förslaget ut. Jämför gärna med Helen Pettersson tendentiösa beskrivning. Och fråga henne om vilka förslag hon själv vill presentera för att lösa ett problem som dominerat vardagen för tusentals människor  under lång tid?

*************

 

Vi föreslår en strategi med försök med Nystartszoner i 10 identifierade  pilotområden som kännetecknas av stort utanförskap och låg sysselsättningsgrad. För att fler ska få jobb i exempelvis Rinkeby, Angered och Västra Skrävlinge krävs att fler företag etablerar sig där. Studier över den lokala arbetsmarknadens betydelse för sysselsättningen visar att mängden jobb i närområdet har en tydlig betydelse för chansen att vara i arbete. Sambandet är särskilt stort för personer med låg utbildningsgrad.

För att få företag att etablera sig i dessa pilotområdena vill Centerpartiet införa en skattelättnad i fem år. Kravet är att man har anställda som är bosatta i närområdet, men kan även omfatta nyanställningar i befintliga företag. Olika ekonomiska incitament för företagen ger invånarna fler potentiella arbetsgivare. Därigenom vitaliseras utsatta områden och avståndet mellan bostad och arbetsplats minskas. Liknande förslag har tidigare genomförts ibland annat USA och Frankrike.

Utanförskapet har ett högt pris, både före samhället och individen. Om de utpekade områdenas bidrag – socialbidrag, introduktionsersättning, sjukpenning, a-kassa, förtidspension – kunde sänkas till rikssnittet så skulle samhällets kostnader minska med 15 miljarder kronor. Samtidigt skulle 65 000 fler människor få jobb och därmed mer makt över sina liv, större frihet och framtidstro.

Det handlar om att ta till vara människors arbetsförmåga, förbättra drivkrafter och stötta nya vägar till arbete. Då måste vi våga tänka nytt. Det finns oerhörda vinster att göra. Både för människan och samhället. Det är inte skuld som ska fördelas, utan jobb och företag som ska skapas.

 

Etiketter: ,

4 kommentarer

  1. Minna Toivanen

    Som Helen skrev : ”varför bara vissa förorter, glesbygden då?”

    Sen om politiker kan misstolka och förvränga era luddiga förslag, då kan nog förstagångsväljare också göra det, som jag.

  2. Sven-Olov Edvinsson

    Svar till Kalle och Minna: Huvudproblemet för er som läsare är att Helen Pettersson gör allt för att beskriva en seriös diskussion så fel som möjligt. Men fråga gärna henne om

    1. Anser du att det är ett problem om hälften av invånarna i ett område saknar ett jobb att gå till?

    2. Vad är problemet med att testa Nystartszoner?

    3. Hur ser din och socialdemokratins lösning ut?

    4. Om man säger nej till satsningar i vissa områden, hur ska du då kunna motivera att staten ska gå in med pengar i speciella satsningar på exempelvis landsbygd?

  3. Thomas, elektriker

    ”Olika ekonomiska incitament för företagen ger invånarna fler potentiella arbetsgivare” betyder, ja vadå?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.