De stora bolagens oförmåga att utvecklas och förändras

Tekniken utvecklas i en rasande takt, det gäller att helt enkelt hålla samma tempo. Köper du en ny dator idag så är den förbisprungen i slutet av året. Detta skapar en hel del intressanta förändringar för oss konsumenter, och en hel del mindre roliga för de stora företagen som vill tjäna pengar.

Historiskt sett så har de föraktat allt som handlar om piratkopiering, och med all rätt. De har rätt att ta betalt för den produkt de levererar, och så har det alltid varit. Vi har allt från VHS till kassettband, till införandes av CD/DVD-skivorna och den gigantiska vågen av nerladdningsbara alternativ. Men det finns enligt mig flera olika synvinklar, och en hel hop av dessa ses med blinda ögon av den stora massan.

Vill man i dagsläget se på nya filmer så finns det en hel del sätt. Bio, TV, hyrfilm, köpfilm, streamingtjänster samt illegal nerladdning. Alla sätt fungerar, med sina för- och nackdelar. Detta är utifrån min synvinkel och ändras beroende på framförallt boende samt ekonomisk tillgång, för att inte tala om ens eget tycke och smak om kvalité.

De flesta filmer släpps på bio. Detta medium medgör oftast en hög kvalité för tittande tillsammans med en hel del andra personer. Problemet är att alla inte har tillgång till biosalonger, framförallt i inlandet där jag själv bor. Man ställer sig frågande om en resa på några mil egentligen är värt det, vilket det oftast inte är. Priset för en biobiljett är det inget fel på, utan det handlar om att synka med jobb och resetid.

För min egen del så finns det ingen bio av kvalité i närheten heller som visar det mesta av utbudet, så där skiter det sig för min del. Om jag sedan ska gå och bli lite ego så tycker jag inte om att sitta med så många i ett och samma rum. Ser hellre en film hemma i lugn och ro, men där tycker vi nog alla olika.

Efter att filmen gått på bio så är det ett enormt tomrum. Man vill se filmen, men vet att filmbolagen håller den inne i minst 4 månader eller längre. TV försvinner direkt då filmer kommer dit extremt lång tid efter att den faktiskt går att få tag på via köpfilm, nerladdning eller hyrfilm. TV som helhet har helt tappat sitt värde, med det är en diskussion för en annan dag.

Nerladdningarna börjar i princip direkt efter att filmen gått på bio. De första är allt från CAM-versioner till ryska kopior, för att inte tala om den nya vågen med asiatiska kopior. Dessa håller låg kvalité, väldigt låg kvalité till och med och skulle själv aldrig röra dessa på något sätt och vis. Saken är dock den att folk laddar ner dessa och till och med tittar igenom filmerna, med hårdkodade asiatiska texter och eventuellt folkbrus i bakgrunden. Så pass långt är folk tydligen beredda att gå för att få se en kommande film och är helt klart en grupp med människor som bolagen kan utnyttja på ett bättre sätt.

Sist men inte minst så börjar de riktiga releaserna dyka upp. Vi snackar DVD-kopior(nu även web-kopior) och sedan de riktigt bra 720/1080p kopiorna. Det smäller till och sen kan i princip alla som vill se filmen se den, i perfekt kvalité hemma i sin lägenhet eller sitt hus. Detta samtidigt som de flesta bolagen håller inne på filmerna, vägrar släppa den tidigare, för att de vill tjäna pengar?

Det medium som nu vuxit sig stort och som fortfarande väger är streamingtjänsterna. Både de som kör med fast kostnad per film eller de ännu nyare med en modell där du betalar en fast månadskostnad men får titta hur mycket du vill. Men de här tjänsterna är just nu helt värdelösa och till det så finns det en väldigt enkel förklaring. I dagsläget så tävlar de olika tjänsterna mot varandra, men i realiteten så måste de tävla mot nerladdningen.

Ska man börja förenkla det ännu mer så måste den tjänst jag betalar för ge mig en bättre service än vad den illegala nerladdningen ger, vilket den inte gör. Rent tekniskt så är det nog ganska jämnt, då de ger dig en väldigt smidig tjänst som fungerar på de flesta spelkonsoller, datorer, handhållna enheter samt tv-apparater med inbyggd smartfunktion. Kvalitén är dock allt som oftast inte lika bra, men håller helt klart måttet de gånger jag testat den. Problemet är dock någonting helt annat, vilket är utbudet.

Det finns inget utbud. De olika företagen låser vilka filmer som får visas, vilket gör att även om jag skulle vilja betala för den via en streamingtjänst så är det inte värt det, då filmen redan finns att ladda ner. Kan ta flera månader TILL innan den går att streama lagligt över internet, men vem vill vänta? Många av tjänsterna har dåligt utbud på bra men inte så kända filmer. Oftast saknas mycket "icke-engelskt" utbud såsom spanskt, franskt, asiatiskt samt äldre filmer. Jag är allätare när det gäller film, och skulle jag försöka hitta de tio senaste filmer jag sett lagligt så skulle det bli svårt.

Detta är filmer, och tv-serier är nästan värre. Gäller bara att titta in på den nya stora tjänsten som skulle komma till norden, Netflix. Säkert en bra tjänst(har haft den 1 månad), men utbudet sviker. Serier där inte alla avsnitt finns, en hel del serier finns inte alls att titta på, och då sitter man där igen. Ska man vänta på att Netflix uppdaterar utbudet vilket kan ta flera månader till, eller komma åt serien direkt på några minuter? Där faller hela tanken direkt och jag förstår inte hur bolagen inte inser detta. Eller så har de insett hur det är men har inte förmågan att förändra något, då ägarna av materialet vägrar förändras.

De är likt ett gäng gamlingar som vägrar ändra sina åsikter, och istället kör allting ner i skiten. Nerladdningen kommer inte att försvinna utan expandera. Med snabbare bredband så kommer åtkomsten av media av hög kvalité att öka, och försöker de stänga ner de tekniker som möjliggör detta så kommer bara nya att skapas. Så för min egen del så ser jag en stor förändring inom fördelningen av film och serier, men inser att sett till den takt det tagit för oss att komma dit vi är idag, så lär det inte hända mycket de kommande åren.

Säger bara välkommen till framtiden, hoppas ni har det trevligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.