Pucko vs. Järlåsa

Ni kanske såg mitt tidigare inlägg om ombyggnation som är lite på planeringsstadiet. Det är lite svårt att planera eftersom vi vill ha kvar huset som det ser ut, men med mer kvadratmeter. Huset byggdes nämnligen 1928 (om jag inte minns fel) för att användas av mejeriet i byn, som skulle ha grisar där. Grisarna gillade nämnligen någon restprodukt från tillverkningen så de tänkte lite längre och byggde det här huset till svinstia. (Idag kan man ibland se vissa likheter, när Anders inte har städat, men annars skiljer det sig ganska mycket =)


(Hemma, eller ja, före detta svinstian)

1939 köpte Mjölkcentralen det gamla mejeriet och tog över ägorna. Ja, både mejeriet och marken runt omkring vårt hus, en bit ifrån "Järlåsa centrum". På 50-talet utvecklades så nationaldrycken, Pucko, just här i Järlåsa. (Något jag inte visste förrän efter jag bott här i ett år) 1953 började den testas men blev ingen direkt succé men så 1955 lyckades det säljas 19 700 flaskor under en mässa i Stockholm, under 16 dagar. Ungefär vid denna tid byggdes vår lada. Där har aldrig stått några djur, men väl alla glasflaskor, både till mjölk, grädde och pucko så klart!

När grisarna inte behövdes längre så gjordes huset om till lastbilsgarage och 1987 lades lilla mejeriet i Järlåsa ned och produktionen flyttades. I gamla mejeriet tillverkades sedan färg, och idag finns där en outlet för diverse saker som djurfoder och ytterkläder.

1999 köpte Anders huset som han sen flyttade in i 2001, och sedan 2006 har jag också bott här.

Till denna lilla historielektion har jag gjort en liten egen bild. (Tänkt till Anders eftersom han säger att Järlåsa även är "Världsmetropolen")

Etiketter: , , , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.