100 miljoner i Umeå!

Enligt årsredovisningen för 2017 betalade Umeå Kommun ut 100.000.000 kronor i försörjningsstöd mitt under brinnande högkonjunktur. Smaka på siffran, 100 miljoner bara i Umeå.

Enligt Socialstyrelsen misstänks 18 procent av alla utbetalningar av försörjningsstöd vara felaktiga. Våra välfärdssystem måste vara utan misstanke om fusk annars raseras förtroendet för dessa.

I Sundbyberg började man 2017 genomföra hembesök vid nya ansökningar om försörjningsstöd som en del i pågående utredningar. Resultatet var att 24% av besöken ledde till avslag på ansökan om försörjningsstöd. Huvudorsaken till avslag på ansökningar var att personen inte bodde på den angivna adressen och att familjesituationen i vissa fall varit oklar.

Vad gäller då försörjningsstöd i Umeå? I dagsläget står det ”För dem som söker försörjningsstöd och biståndsbehovet fortgår under en period av 6 månader eller mer kommer hembesök att göras i alla barnfamiljer.”

Detta är inte tillräckligt, rutiner med hembesök, gärna oannonserade måste införas även i Umeå kommun.

Är detta integritetskränkande, nej jag har svårt att tycka det, visst vet ni att den som ansöker om färdtjänst, själv får betala för ett läkarintyg, men ändå i många kommuner riskerar ett hembesök av en handläggare för att kontrollera behovet.

Umeå kan MER! Umeå måste MER!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.