Vicke Lilltroll

Synd att inte klaga !!

Vegetariskt på förskola.

Satt och tyckte det var fel att ungarna ska tvingas äta vegokost på förskolan .Men när jag funderat en stund såg jag det positiva i detta ”tvång”.
Djäkligt bra faktiskt , de får lära sig äta grönt på skolan och köttet hemma. Nästa steg är då att integrera både kött och grönsaker på tallriken samtidigt. Eller att göra ett eget val i framtiden vad de gillar bäst.Lite jobbigt för oss vuxna om barnen bara vill ha kött på kvällen efter kosten på förskolan. MEN, att då ska vegomaten vara till huvuddelen svenska råvaror och lagad från grunden. Absolut ingen processad corn eller liknande. Använder de importerade finns ingen klimat eller miljövinst. Och hoppas inte detta är en politiska agendan kommer från Djurens Rätt eller nån annan terrorliknande organisation

6 kommentarer

  1. Jonsson

    Hur man än vrider och vänder på frågan, så är kött bästa sättet att få i sig järn. Det torde vara svårt att fylla kroppens järndepå med enbart grönt och ägg. Äggulan innehåller mycket kolesterol dessutom. Om människan hade kossornas matsmältningsorgan, då kunde vi livnära oss på grönska. Vi måste ha mer näringsrikt födointag för att hinna processa och tillgodogöra oss nyttigheterna. Kål, lök och bönor är människomagen inte riktigt anpassad för. Vissa tål inte sådan kost. Ingen har väl missat att järn är viktigt under fosterutvecklingen. Jag undrar hur förskolebarnens järnbehov tillgodoses. Men det blir väl kött och potatis hemma istället. För klimatets skull?

  2. tjalle (inläggsförfattare)

    Håller med men jag lever i tron att det är den gamla hederliga kostcirkeln som måste komma till heders igen. Vi bör äta både kött ,grönt,fisk och gryn. Och ingen ska behöva tvingas till vad de ska äta viktigast är blandad kost tillagad av fina råvaror från grunden. Har hört människor som kritiserat att det inte finns vego alternativ på julbord. Så jag gick på en vegorestaurang och frågade om det inte fanns nått icke vego. Det trodde jag var knäpp,varför ska inte dessa ha ett köttalternativ när de kräver andra att ha vegoalternativ. Sen vad gäller järn är det inga problem finns oerhört mycket i vissa grönsaker tex persilja

  3. Lennart

    Det är vi två tidpunkter i livets skede när kött och konsumtion av kött är viktigt och nödvändigt. Dels som barn när hjärna och kropp utvecklas och dels som äldre för att kompensera för förtvinade och tillbakagång av muskelmassa. De proteiner och spårämnen som finns i kött är ovärdeliga och kan inte ersättas med annat än mycket processad och berikad vegetariskt alternativ. Vi odlar inte soja i Sverige , i princip all ersättning till köttprotein är importerad. Som du skriver är den svenska tallriksmodellen det som är mest anpassat till våra förutsättningar att producera livsmedel. Utan köttdieten skulle vi fortfarande vistas på savannen gående på alla fyra.
    Om ja vore förälder till något av barnen på aktuell förskola skulle jag aldrig godta den föreslagna vegetariska kosten. Det är faktiskt jag som förälder som har ansvaret för barnet, inte förskolan och dess ledning. Nu är jag över 70 år och skall så småningom bli föremål för ”omvårdnad” av kommunen. Även här kommer jag aldrig att godta ett vegetariskt alternativ av skäl som angetts ovan.
    Det är dags att börja sansa sig bland våra styrande. Vart och vartannat ord innehåller klimat, ibland blir påståendena om ”klimatpåverkan” mer eller mindre infantil. Antalet ”experter” går 13 på ett dussin och alla har en sak gemensamt. Just deras analys är de riktiga och rätta.
    Lennart

  4. tjalle (inläggsförfattare)

    Jag håller med dig och mitt inlägg var ironi med lite sanning.
    Har alltid haft svårt att få ungarna att äta grönt till maten .
    Kanske skulle man tvingat i dom detta som små, för de bör äta både grönt och kött eller fisk.
    Men klimathysterin är vansinnig, men denna som visst annat har delat landet . Förut var rasist stoppordet nu är det klimatförnekare. Demokratin är på väg att lösas upp på grund av detta. Men nu när hösten varit kallare än normalt är det ingen som tycker detta är bra av klimatalarmisterna, istället borde de hylla detta . De snackar om att vi måste skydda oss från de ”ofantliga” regnmängder detta medför samtidigt som grundvattnet sjunker ?? Snart går vi in i en period med kallare väder som påverkas av solens aktivitet, en period som kommer med jämna mellanrum. Men inte fel att värna om miljön ändå för detta är allvarligare än klimatet

  5. Jonsson

    Jag nämnde järnet i kosten – eftersom det är blodigt allvar. De som är för vegetariskt till barn pratar främst om hur behovet av proteiner tillgodoses.
    För att prata persilja så blir det till att trycka i sig betydliga mängder, av de sträva, beska kvistarna, för att få i sig nog järn =). Järnupptaget från växtriket är sämre än från kött.
    Den persilja jag odlade när barnen var små, den fick jag äta själv. Håller med om kostcirkeln. Den är gammal beprövad kunskap.
    Jag förstår inte alls varför vegetariskt ska likna animaliska charkprodukter apropå julbord. Jag hoppas Umeå kommun inte gör vegetariskt till norm i skolan och äldreomsorgen!

  6. tjalle (inläggsförfattare)

    Nej jag har heller inte fattat varför det ska likna köttprodukter, Vegohamburgare, Vegokorv mm.
    Kanske är det längtan efter kött som är orsaken 🙂 . Sen kan man ju välja vad man vill men att tvinga nån att äta är totalt idioti. Men titta hur det ser ut i Regeringen ett litet parti som MP dikterar vad vi ska göra och vad vi ska äta. Agendan hos makten är solklar, klimathotet är ett skäl till att skrota demokratin som bygger på en lögn.
    Den amerikanske klimatologen Michael Mann försåg FN:s klimatpanel med denna förment vetenskapliga rapport. Den grundar sig på modeller som visat sig stämma illa med verkligheten. Men den är grundbulten i all den klimatpropaganda vi sedan dess utsatts för. Allt som påstås om koldioxidens och människans påverkan på klimatet bygger på denna graf.
    Den kanadensiske professorn Tim Ball ifrågasatte tidigt de FN-rapporter som byggde på Michael Manns rapporter. Till slut anmälde han Mann för bedrägeri. Mann i sin tur anmälde Ball för förtal. En långdragen rättegång inleddes.
    Domstolen dömde Mann att presentera de rådata han hänvisade till. Han vägrade att lämna ut materialet. I dagarna kom till slut domstolens utslag. Man dömer helt till Tim Balls fördel och Mann tvingas betala miljonbelopp i rättegångskostnader. Han är alltså dömd för vetenskapligt bedrägeri.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.