Biotin – för styrka och förnyelse

Hej alla, dags för mig igen!
Jag har börjat med ett nytt kosttillskott som jag tänkte undersöka och se om jag får några resultat ifrån.
Till er alla som läser min blogg för första gången vill jag nämna att kosttillskott inte ska ses som ett substitut till bra kost utan snarare som ett eventuellt komplement.

Biotin

Biotin upptäcktes under 1900-talets första hälft efter att ett antal forskare konstaterat ett samband mellan ett högt intag av råa ägg och negativa symptom som håravfall, sköra naglar och hudproblem. Det skulle ta några år innan man haffat boven i dramat och det visade sig vara Biotin-brist. Biotin är nämligen ett vitamin som främjar en hälsosam metabolism, vilket i sin tur skyddar och stimulerar våra cellers bildande och tillväxt. Om cellerna försvagas eller deras delning saktas ner försämras snabbt vår förmåga att förnyas och stärkas; det var därför som hår- och nagelväxtens hämmande ledde till den stora upptäckten. Man skulle kunna likna det vid en skicklig löpare som springer i allt djupare lera – hur gärna löparen än vill komma fram går det inte och det är Biotinet som rensar bort geggan och med det tillåter sprintern att få upp farten med full energi igen.

Vad är Biotin egentligen?

Biotin är ett vitamin som annars kallas för B7 eller H och tillhör den familj av vitaminer som främjar ämnesomsättningen. Just i det här fallet handlar det framförallt om omsättningen av fettsyror, och att omvandla kolhydrater till glykos, vilket i sin tur ger oss energi nog att dels vara aktiv men också för kroppen att ha friska och nya celler.

 

Hur tillgodogör man sig Biotin?

För att ha bra nivåer av Biotin i sin kropp gäller det framförallt att äta en bra och balanserad kost. Forskare har hittat tecken på att även våra tarmbakterier kan producera vitaminet men man vet ännu inte riktigt hur det går till. I stället måste vi alla förlita oss på vår kost och det viktigaste av allt är att man håller sig till den klassiska tallriksmodellen, äter regelbundet och varierat. När det kommer till biotin som kosttillskott säger många källor, exempelvis kosttillskottguiden.nu, att det inte behövs. Vidare menar livsmedelsverket att det är mycket ovanligt med biotinbrist. 

 

Var finns Biotin?

Till skillnad från många andra ämnen så tål Biotin tillagning, och därför kan man få i sig mycket av vitaminet genom gammal hederlig lagad mat, till exempel kokad lax, stekt lever, havregrynsgröt och bakat bröd, men också saltade jordnötter, avokadoröror och solrosfrön. Biotin finns också i ägg, men då endast om det är tillagat då en av vitaminets värsta fiender är rå äggvita.

 

Kan man få Biotinbrist?

Det är ganska ovanligt med ren Biotinbrist men däremot finns det vissa riskgrupper som har lägre halter än andra. En sådan är människor som äter rå äggvita, då det är just här det motarbetande proteinet existerar som negativt påverkar inte bara håret, naglarna och huden utan också det centrala nervsystemet och immunförsvaret. Det är inte speciellt vanligt med människor som sätter i sig råa äggvita dagligen, men det kan förekomma bland kroppsbyggare eller personer som experimenterar med extrema dieter. En annan riskgrupp är rökare, särskilt kvinnor, och man har märkt lägre nivåer hos bland annat äldre personer och epileptiker, men också atleter i allmänhet.

Det finns ganska många symptom på Biotin brist och de har framförallt att göra med försämrad kvalitet av naglar, hud och hår. Om man får sköra naglar, håravfall eller matt och sprött hår, röda utslag på huden runt könsorganen eller i ansiktet, röda ögon eller att det sticker i fingerspetsarna kan det vara tecken på att man inte har tillräckliga nivåer av Biotin. Vid långvarig brist har man också konstaterat ett försämrat immunförsvar och den drabbade blir allmänt trött och hängig.

 

Kan man överdosera?

Biotin har klassificerats som ett ofarligt ämne och man har inte märkt några allvarliga biverkningar vid för hög konsumtion då ämnet är vattenlösligt och helt enkelt försvinner med kisset. I mycket sällsynta fall har personer som fått i sig för mycket fått utslag eller klåda, så om du märker sådana symptom efter att du börjat ta tillskottet kan det vara läge att dra ner på dosen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.