Vännäsby, ett bra alternativ när IKEA söker etableringsläge

I dagens VK kan vi läsa om en mycket positiv nyhet för regionen. IKEA vill etablera sig i regionen och söker mark för placering av ytterligare ett varuhus i regionen. I artikeln omnämns flera tänkbara placeringar i Umeå. I artikeln säger Erik Sandemo, Svensk Handel att läget inte spelar så stor roll. Det kommer folk till IKEA i alla fall.
 
Jag delar hans uppfattning. IKEAs dragningskraft är så stor att läget har mindre betydelse. Just därför tycker jag att man skall erbjuda lämpliga markområden även utanför Umeå och då bör Vännäs kommun ta chansen och marknadsföra vårt handelsområde i Vännäsby.
 
Vi har en förberedd tomt där det en gång i tiden var tänkt att ett möbelvaruhus skulle byggas men som inte blev av. I anslutning till denna tomt har kommunen stora markområden som kan iordningställas för parkeringar och tillkommande handel som vill ligga i anslutning till IKEA. Möjlighet till ytterligare markförvärv finns också.
 
Området har sedan tidigare en blandning av handel- och industri där ett IKEA varuhus skulle komplettera området på ett alldeles utomordentligt sätt och dessutom dra till sig ytterligare handel.
 
Vännäsby ligger ca 25 km från Umeå intill E12:an som efter vägens upprustning har blivit en snabb förbindelse mellan Umeå och Vännäsby med goda bussförbindelser.
 
Till detta kommer att i december 2011 börjar ett pendeltåg att gå mellan Umeå och Vännäs med åtta dubbelturer per dag. I augusti 2011 Tvärbanetåget mellan Lycksele och Umeå och en förbindelse mellan Luleå och Umeå startar också upp under hösten 2011.  I Vännäsby blir det en hållplats för av- och påstigning med möjlighet till gångavstånd till ett framtida IKEA varuhus om infrastrukturen kompletteras med en underfart mellan centrum och industri/handelsområdet.
 
Vännäsby har alla förutsättningar att bli en konkurrent till Umeå vad gäller IKEAs etablering. Till detta kommer att Vännäs kommun, med dess närhet till Umeå, är en tillväxtkommun med positiv befolkningsutveckling och stor utvecklingspotential. En placering av IKEA i Vännäsby skulle vara bingo för kommunen och regionen.
 
Nu gäller det att Vännäs kommun agerar och för det har kontakter tagits med våra tjänstemän som hanterar näringslivsfrågorna i kommunen.
 
Etiketter: , , , , , , , , , ,

19 kommentarer

  1. Tord Svensson

    Detta är faktiskt en väldigt bra idé då samhället ligger mitt i Umeåregionen och med bra kommunikationer åt alla vädersträck. Vännäsby och IKEA, jo detta skulle nog funka. Ett lyft för älvlandskapet mellan städerna. Bra att detta förs upp på agendan så direkt, och nära inpå nyheten då deta görs. Här finns en stor utvecklingsmöjlighet för Vännäs kommun om man visar på handlingskraft. Bra initiativ.

  2. Stina Jansson

    Bra Ulf! En alldeles utmärkt idé! Precis som du skriver finns en utmärkt potential för en IKEA-etablering i Vännäsby, och med ett alldeles lagom avstånd till Umeå.

    Även i flera andra städer har IKEA-varuhusen placerats en bit utanför en större stadskärna, för att ge utrymme för varuhuset, parkeringar och till kringetableringar.

  3. Barbro Johansson

    BRA Ulf! Absolut ett toppenförslag som skall ”spinnas” vidare på. Ett fantastiskt lyft för regionen!

  4. Ingegerd

    Mycket bra förslag!
    Men nu gäller det att sätta blåslampan bakom de som styr i Vännäs.
    Läget i Vännäsby är ju ypperligt för ett stort varuhus som IKEA. Det finns ju hur mycket utvecklingsmöjligheter som helst och stora utrymman för parkeringar mm.

  5. Sonja Eriksson

    I denna fråga är du och jag helt överens Ulf. Det borde vara ett perfekt läge för ett stort varuhus mm i Vännäsby. Och vilket lyft för Vännäs befolkningsmässigt. Kan bara hoppas att Ikea lyssnar och tar förslaget på allvar. Vi måste jobba hårt för det.

  6. Katarina Hampusson

    En suverän tanke. Det är trevligt med Vännäs-visioner i synnerhet när de är konkreta som denna. Hoppas på politisk enighet och ett snabbt agerande, att IKEA lyssnar och på allvar värderar förslaget.

  7. Susanna

    Nej, för Umeås 35 000 studenter som enkelt måste kunna frakta hem små billiga möbler mm så vore väl Vännäs helt fel? Lika knepigt blir det för personal och extrapersonal som ska pendla! Vännäsvägen är ju ganska dålig dessutom och det skapas redan i dagsläget köer=olycksrisker till och från Umeå.

  8. Ulf Eriksson

    Hej Susanne
    En placering av ett IKEA vauhus i Vännäsby blir en perfekt lösning för Umeås 35 000 studenter. Pendeltåget, Tvärbanetåget och Luleåtåget gör det möjlighet att åka kollektivt på ett miljövänligt och hållbart sätt för både anställda och studenter. Tågena stannar vid både Umeå C och Umeå Ö. Många studenter bor i bostadsområden som ligger i nära anslutning till Umeå Ö. Denna möjlighet saknar samtliga föreslagna placeringar i Umeå. Vad gäller Vännäsvägen så måste det vara många år sedan du åkte den. Vägen är till större delen en snabb och säker 110 väg med mitträcken. Besök gärna helgens Vännäsdagar så får du se och uppleva både vägen och en trevlig och välbesökt gatufest.

  9. Monika Nilsson

    Det var nästan så att jag skrattade högt åt Ulf Erikssons idé. Jag förstår mycket väl att alla som är från Vännäsområdet och bor där förespråkar detta och vill ha IKEA dit. Men visst spelar läget roll och att placera IKEA i Vännäsby blir knappast en perfekt lösning för vare sig Umeå eller IKEA. Jag tycker att det är en usel lösning även om det skulle bli pendeltåg eller något annat tåg som kan åka den vägen. I Vännäsby finns inget större köpcentra men däremot på andra håll och närmare Umeå. Det skulle kosta alldeles för mycket att bygga upp ett större köpcentra i Vännäsby. IKEA skulle säker få många kunder i Vännäsby men de skulle få fler kunder om det låg i Umeå och vid ett befintligt köpcentra, och kanske också i närheten av den nya godsbangården. För det är ju inte bara varor som ska från IKEA utan även varor i mängder som ska dit. Såväl kundunderlaget som logistiken blir ju därför avgörande. Vännäsby är inget alternativ som duger om man ser till alla delar och helheten.

  10. Margareta Lundquist

    Ett IKEA-varuhus skall ju inte bara gynna umeborna, utan också vi som bor i inlandet. Vi skall inte vara tvungna att åka genom Umeå för att handla på IKEA. Dessutom sparas ju miljön i Umeå genom att det blir mindre avgaser. Det fungerade alldeles utmärkt under tiden Gottnells möbler fanns i Vännes.

  11. Ulf Eriksson

    Svar till Monika Nilsson (2011-07-10 15:00)
    Vad gäller godstransporter så finns fortfarande lastnings- och lossningsmöjligheter i Vännäs, ca 5 km från Vännäsby. Vännäs har en färdig godsterminal som kan öppnas omgående om så skulle behövas.

  12. Ulf Eriksson

    Svar till Tord Svensson (2011-07-05 12:16)
    Delar din uppfattning om våra utvecklingsmöjligheter om etableringen i Vännäsby skulle bli verklighet. Handlingskraft från majoriteten förväntar jag mig få se när berörd tjänsteman och kommunalrådet är på plats efter semestrarna.

  13. Ulf Eriksson

    Svar till Katarina Hampusson (2011-07-06 08:14)
    Politisk enighet är en förutsättning och snabbt agerande förväntar jag mig från majoritetspartiet(s).

  14. Ulf Eriksson

    Svar till Stina Jansson (2011-07-05 14:02)
    Tack Stina. Nu får vi som oppositionspolitker bevaka frågan och se till att kommunen visar handlingskraft.

  15. Hassan

    Det vore helt hjärndött att placera IKEA i vännäsby ur en företagsekonomisk synvinkel. Det passerar mer potentiella kunder i Umeå, så är det bara.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier