Socialdemokraternas syn på demokrati?

Johan Söderling har i sin blogg berört demokratin och centerns väg mot den. Han tar där upp mitt agerande på gårdagens ordförandeberedning inför kommunstyrelsens sammanträde.          Vi diskuterade ärendet projektering av Vegaskolans lokalbehov. Jag lyfte då idén om att bygga nya skollokaler på fritidsområdet. Ett alternativ till att bygga på Vega som väckts av en medborgare tillika förtroendevald i miljöpartiet. Min fråga var om vi skulle lyfta in den idén på ärendelistan. Johan S ifrågasätter nu om det är ett bra exempel på demokrati.

Anledningen var att projekteringen av nya skollokaler på Vega har kommit så långt att det snart är dags att politiskt välja väg. Om frågan avseende alternativ placering på fritidsområdet väcks så kommer det att ske på kommunstyrelsen den 11 mars. Beslutet om en nybyggnation på Vega kommer troligen att tas på kommunfullmäktige den 6 maj. Detta är bakgrunden till min fråga. 

Vad jag har gjort är att lyfta en fråga som vi i centerpartiet ser som en intressant idé om man utgår från barnens bästa och ett långsiktigt hållbart val.

Att lyssna, informera och kommunicera med medborgarna, oavsett på vilket sätt det sker, är en skyldighet som varje förtroendevald har att förhålla sig till. I det ingår då att tillvarata intressanta idéer. 

Samtliga politiska partier i Vännäs har antagit den strategiska planen där det bl.a. framgår vilket förhållningssätt vi ska ha gentemot medborgarna. Fullmäktige säger där att medborgarna ska ha stora möjligheter till delaktighet och medskapande. Fullmäktiges uppmaning är att medborgarna också tar denna möjlighet.

Att Johan S och socialdemokraterna lyfter demokratiaspekten i mitt agerande känns inte riktigt trovärdigt. Då syftar jag på den bristfälliga demokratiska hanteringen av en nedläggning av tre byskolor. Om den hanteringen står för socialdemokraternas syn på demokrati och hur frågor lyfts så borde centerpartiets synsätt att hantera demokratin vara mera tilltalande ur ett medborgarpersektiv.

Jag tycker att Johan S och socialdemokraterna i första hand ska lägga sin energi på att ge medborgarna deras syn på en fungerande demokrati istället för att kritisera centerns agerande.

  

 

 

Etiketter: , , , ,

3 kommentarer

 1. Hans Granberg

  Förslaget om en skola vid fritidsområdet kom upp på BUN från Mp , iden är i sig inte så tokig men tyvärr tror jag att det blir dyrare i slutändan med en F-3 och en 4-6 skola.

  Det jag saknar från Centern är hur ni har tänkt runt kommunens ekonomi , det var inget annat parti som ville visa hur de har tänkt på fullmäktigemötet.

 2. Ulle

  Johan Söderling du pratar om Demokrati – är det att verka i det tysta? Som du gör!
  När något annat parti ger nya förslag samt vill prata med medborgare o dyl. Då är Dem Odemokratiska enligt dej Söderling!!

 3. Ulf Eriksson

  Svar till Hans Granberg (2013-03-05 22:58)
  Bra att du gillar idén. Då har vi en samsyn till den delen.

  Vårt förslag till besparing som alt. till en nedläggning av byskolorna kan du finna på kommunens hemsida i protokoll från Ks 11 febr. §20. Tyvärr föll det i beslutsomgången.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>