Vinterväghållning blir kvar

I går beslutade kommunfullmäktige att vinterväghållningen på enskilda vägar med statsbidrag också fortsättningsvis ska skötas av kommunen. Beslutet togs av ett enigt fullmäktige där denna gång alla partier tyckte lika. I detta ärende har alla utom Centerpartiet svängt i uppfattning. Då ledningsgruppens sparförslag presenterades första gången lyftes inte ett finger från något av det övriga partierna för att sparförslaget gällande indragning av vinterväghållningen skulle strykas.

Alla partier, förutom Centerpartiet, menade att Samhällsbyggnadsförvaltningen skulle fortsätta arbeta med sparförslaget inkluderande vinterväghållningen. Jag aviserade tidigt att Centerpartiet kommer inte att stödja förslaget om en indragning.

I alla sammanhang där frågan har varit uppe till diskussion har jag hävdat betydelsen av en fungerande vinterväghållning. Vinterväghållningen är en viktig samhällsservice för fler än det som bor efter dessa vägar. Det handlar om framkomlighet för posten, hemtjänsten, hemsjukvården, räddningstjänsten, avfallstransporter, jord- och skogsnäringen, det rörliga friluftslivet m.fl.

Jag är nöjd med det beslut som fullmäktige har tagit och jag tror att min argumentering i ärendet har haft betydelse. Om det sen inte har påverkat alla partier så har det tydligen påverkat Socialdemokraterna och det är ju det viktigaste. Socialdemokraternas kovändning kan också vara ett strategiskt beslut. Att återigen ta ett beslut som försämmrar samhällsservicen för boende på landsbygden och den efterföljande kritiken vågade man inte utsätta sig för.

Att sen övriga partier känner ett behov av att följa Socialdemokraternas ställningstagande är ju bara bra. Det tyder på att man inte vågar stå för det man egentligen tycker om man inte har Socialdemokraterna med sig.

 

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier