Centerpartiet ser möjligheterna, motion 3

Här kommer den tredje och sista motionen som kommunstyrelsens behandlade vid senaste mötet.

Motion 3: Införandet av Grön rehabilitering

Centerpartiet vill med sin motion att kommunen utreder möjligheterna för långtidssjukskrivna medarbetare att få tillgång till Grön rehabilitering och att utreda samverkansformer med aktörer som Försäkringskassan. Arbetsförmedlingen, Landstinget, Samordningsförbundet mfl.

Andelen långtidssjukskrivna ökar. Bland dessa återfinns många personer med utmattningssyndrom, särskilt bland kvinnor inom offentligt sektor. En diagnos som också är en av orsakerna till långtidssjukskrivna i Vännäs. I den hälsoenkät som Landstinget genomför vart fjärde år ”Hälsa på lika villkor” så sticker Vännäs ut i jämförelse med andra kommuner när det gäller den diagnosen.

Grön rehabilitering bedrivs i naturen och använder dess läkande kraft. Grön rehabilitering innefattar förutom vistelse i natur och trädgårdsmiljö också samtalsterapi, behandlingar, kostrådgivning massage mm. Byte av miljö är en viktig faktor för människor både i stad och på landsbygden.

Kommunledningskontoret har utrett motionen och föreslagit att fullmäktige ska avslå motionen. I huvudsak med motiveringen att det saknas klarhet och tillräckliga bevis vad gäller effekten för Grön rehabilitering i förhållande till andra rehabiliteringsformer.

Centerpartiet tycker att när personer drabbas av diagnosen utmattningssyndrom, som ofta leder till långa sjukskrivningsperioder och ibland svårigheter att återgå till sitt ordinarie arbete, är det viktigt att alla rehabiliteringsformer prövas. När det gäller Grön rehabilitering har ändå forskningen visat att människor lättare återfår livsglädjen och kan återgå till arbetslivet om de har haft möjlighet att genomgå Grön rehabilitering.

Centerpartiet tycker, varför förvägra personer med diagnosen utmattningssyndrom den rehabiliteringsformen? En rehabiliteringsform som också kan vara aktuell vid andra diagnoser.

Vännäs kommun har som vision att vara den ”goda arbetsgivaren”. Då tycker vi att alla rehabiliteringsformer ska vara möjliga att få som kan medföra att medarbetare mår bättre och kan återgå till sitt arbete. Detta är en av förutsättningarna för att kommunen som arbetsgivare kan säga sig leva upp till visionen den ”goda arbetsgivaren”.

 

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier