Blir Umeås reservvattentäkt i Vännäs?

Senaste kommunstyrelse behandlade en framställan från Umeå kommun (Vakin) om en eventuell reservvattentäkt inom Vännäs kommuns område. Ärendet gällde om att Umeå kommun ska få göra undersökningar efter Umeälvsåsen för att se om en reservvattentäkt för Umeå kan etableras inom Vännäs kommun.

Reservvattentäkten är i så fall tänkt att vara också en täkt för Vännäs kommun. Beslut om eventuell reservvattentäkt kommer att tas när resultatet av undersökningarna har presenterats Vännäs kommun. Vattentäkter kräver skyddsområden som kan innebära begränsningar i att bo och verka inom området.

Centerpartiet lyfte problematiken i diskussionerna och yrkade på att ”utredningen särskilt belyser eventuella inskränkningar i möjligheten att bo och bedriva näringsverksamhet i berörda skyddsområden”.

Samtliga partier i kommunstyrelsen var eniga om att den formuleringen ska delges Umeå kommun (Vakin) som ett krav i den rapport som kommer efter undersökningen är avslutad.

Beslut togs också om att informationsmöte med berörda fastighetsägare med flera ska hållas innan undersökningsarbetena påbörjas.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier