Nytt särskilt boende i Vännäs – Rikshem satsar på samhällsfastigheter

Rikshem investerar nu i samhällsfastighet genom att förvärva en fastighet i Umeå där det kommunala äldreboendet Skräddaren ligger i och där lokalerna hyrs av kommunen. Rikshem strategi är att man kompletterar befintligt fastighetsbestånd med samhällsfastigheter på utvalda tillväxtorter.

Med den strategin tycker jag att Rikshem och Vännäs kommun, som tillväxtort, ska inleda diskussioner om att Rikshem bygger det nya särskilda boendet och kommunen hyr lokalerna. Då inkräktar inte ett nytt äldreboende på det återstående låneutrymmet hos långivaren. Ett låneutrymme som snart nått sitt tak och som istället kan användas för att producera bostäder så att vi blir fler i kommunen med ökade skatteintäkter som följd.

Diskussionerna kan också gälla ett trygghetsboende vilket är en boendeform som saknas i Vännäs. Äldre kommunmedborgare som efterfrågar det boendet ska inte behöva flytta till Umeå för att få det. Dessa diskussioner kan också föras med fler entreprenörer, lokala eller externa, som är beredd att bygga i Vännäs.

Kommunfullmäktige beslutade i december 2016, i full politisk enighet, att bygga nytt särskilt boende. Boendet ska innehålla 40 platser. Investeringen för nybyggnationen bedömdes till ca 94 mkr.

På senaste kommunfullmäktige i februari behandlades frågan om finansieringen av det särskilda boendet.  Majoriteten röstade då igenom att Vännäs Fastigheter får en utökad borgens ram med 95 miljoner kronor för nybyggnation av det särskilda boendet. Majoriteten menar att det finns utrymme i kommunens ekonomi att finansiera satsningen med lån.

Borgerliga gruppen menar att den aktuella ekonomiska situationen med en allt för svag resultatutveckling och redan en hög belåningsgrad kräver andra finansieringslösningar. Borgerliga gruppen föreslog istället för upplåning i första hand finansiera det nya särskilda boendet genom utförsäljning av delar av fastighetsbeståndet eller i andra hand överlämnar byggandet till annan entreprenör, som sedan hyr ut boendet till kommunen.

 

 

 

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier