Valet i Vännäs och styret därefter

Valet är över och konsekvenserna av valresultatet börjar klarna. Centerpartiet gjorde återigen ett framgångsval då vi ökade röstetalet till 26.56 % (+3,83 %) jämfört med 2014. Vi är otroligt glada och tacksamma för de 1493 röster som vi fick där den största valframgången skedde i tätorterna Vännäs och Vännäsby. Själv är jag glad och tacksam över de 235 personkryss som jag fick men också alla kryss som tilldelats övriga namn på fullmäktigelistan. Något som jag tolkar, tillsammans med vår ökning i röstetal, som ett bevis på att mitt och vårt partis politiska arbete har uppmärksammats och uppskattats.

Tiden efter valet har till stor del ägnats åt inre diskussioner och träffar partier emellan då socialdemokraterna har bjudit in till partivisa överläggningar för att diskutera den uppkomna situationen där Sverigedemokraterna blir vågmästare i fullmäktige.

Centerpartiet har träffat socialdemokraterna vid tre tillfällen. Vi har varit beredda att ta ansvar men har varit tydliga i vårt budskap om vad vi prioriterar för att vi skulle delta i arbetet med att leda och styra kommunen. De har handlat om en förändring i ledarskapet, ordning och reda i ekonomin, politikens innehåll, ideologiska låsningar och vilka ordförandeuppdrag som intresserade oss. Dessutom meddelade vi att utmaningen vad gäller kommunens ekonomi och att införa ett nytänkande i kommunens arbete inte är möjligt om V och Mp skulle fortsätta att vara en del av majoriteten. Ett samarbete för kommande mandatperiod skulle bygga på två partier socialdemokraterna och centerpartiet.

Socialdemokraterna har nu valt väg och det blev att bredda den nuvarande majoriteten i ett samarbete med moderaterna. Det är ingen överraskning för oss förutom att nu ska moderaterna dela makten med bl.a. vänsterpartiet som är det näst största partiet. En majoritet bestående av S, V, M och Mp kommer förmodligen inte att innebära några större ideologiska och politiska kursändringar i Vännäs. Moderaterna kommer nog mer att få utgöra stödparti än att ha någon politisk påverkan i den konstellationen men det är upp till moderaterna att bevisa.

Vännäs hade behövt ett nytt ledarskap för att fortsätta utvecklas och nå en högre grad av attraktivitet i hela kommunen. Nu blev det inte så men med det ökade stöd vi har fått under två val, 2014 och 2018, och med våra engagerade och kompetenta kandidater så lovar jag att vi kommer att förvalta det mandat vi fått genom att synas och märkas i den politiska debatten och genom förslag som för Vännäs FRAMÅT. Detta med en tydlighet i vad vi vill förändra och utveckla i vår kommun. Vi vill göra en bra kommun bättre där det ska vara enklare, tryggare och trivsammare att bo och verka i för både medborgare och företagare. Förhoppningsvis gör vi det i en samlad opposition tillsammans med kristdemokraterna och liberalerna.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier