Förhandssnack med Ida Long

På fredag får vi höra avantgarde-pop-artisten Ida Long i Umeå Folkets hus-salen Freja. Ett riktigt guldkorn som vi på bloggen vill uppmärksamma, därför ställde vi några frågor till Ida. 

 

Vem är Ida Long? 

- Jag är en artist, sångerska och dansare, som skriver musik. Experimentell pop kanske man kan kalla det? Med influenser av rock, jazz och electro. Jag jobbar också väldigt mycket visuellt med video. Bygger en värld för att förstärka musiken från de bilder jag får när jag skriver, spelar in, spelar live.

 

Vad triggar ditt skapande?

- Jag inspireras av slumpen ibland känns det som. Mycket av sådant som plötsligt uppstår. Kan vara en film, låt, poesi, kärlek eller samtal med en vän, som klingar lite extra och sätter igång en process. Jag skapar ganska mycket när jag är utomlands och turnerar eller dansar har jag märkt. Det kan nog vara för att jag sitter stilla med mina tankar just under själva resan och behöver roa mig och kanske har mer ro att känna in.

- Men konkret, andra som får mig att vilja skapa något själv är David Lynch, Kate Bush, Tori Amos, Tim Burton. Danskompanier såsom Cullbergsbaletten, La la la human steps med flera. 

 

Vad är det bästa med musik? 

- Det bästa med musik tycker jag är när jag är i ett flow som slukar mig. Då känns det snudd på magiskt. Om det uppstår på scenen och jag känner att jag är i synk med publiken så är det bland det bästa som finns. Men även när jag är hemma och är kreativ och spelar in så känner jag oftast det där. 

 

Vad händer framöver för dig?

- Ja, nu närmast så ska jag göra en albumkonsert med 30 dansare, videokonst och specialdesignade kläder. Sedan väntar en femte Tysklandsturné i april. Sedan några fler spelningar i Sverige och troligtvis lite mer utomlands. Albumet ska släppas i England och Tyskland också. Jag har redan börjat spela in nytt och har en massa visuella idéer som jag jobbar på!

 

Se och lyssna på läckra Give it in to me här: 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>