Dante är peppad på sitt första Umeåbesök

 

Ända sedan jag hörde Dantes svepande och medryckande cover på Clarence Carters souldänga Next to you så har jag varit fast. I kväll spelar Dante Kinnunen på Umeå Open. Jag tog ett snack med denne sympatiske man som även svingar trumpinnar i fina The Concretes. Han berättar om vem som introducerade honom för låten som kom att bli hans hit, ansvaret i att turnera som soloartist och att Umeå blir det längsta norrut han någonsin varit.  

 

Vad föll du för med Next to you?  

- Första gången jag hörde Next to you så satt jag i en turnébuss på en engelsk motorväg. Lisa Milberg (sångerska i The Concretes, reds anm.) hade bränt en bilåkar-skiva, och låten var med på den. Jag fastade för låten direkt då den hade allt som jag söker efter i musik. Ett sväng, bra själfulla melodier och fin text.

- Skivan gick många varv den turnén, och låten kom med på många andra blandskivor under de kommande åren. Till slut hade den en egen liten plats i mitt huvud. Jag kunde hela texten, och det kändes helt naturligt att göra en cover på den. 

 

Du är också trummis i The Concretes. Vad är den största skillnaden att turnera solo mot i band?

- Det finns många skillnader, men också många likheter. När vi turnerar med "Dante" så är vi ju också ett band. Men då är det jag som är bandledaren, det är jag som måste se till att allt går som det ska från början till slut. När jag spelar med The Concretes så kan jag packa upp mitt trumset, och sen gå och ta en öl. Mindre ansvar då helt enkelt.

 

Vad har du på gång framöver?  

- Jag jobbar mest med att bli klar med mina låtar. I maj kommer jag åka till England och spela två spelningar på Great Escape Festival i Brighton, och därefter göra några spelningar i London. Sen kommer det tillkomma lite andra roliga saker, men tyvärr inget jag kan berätta i detta nu. 

 

Känslor inför Umeåspelningen? 

- Det känns spännande! Jag har inte vart i Umeå tidigare. Tror faktiskt aldrig jag har vart så långt norrut tidigare heller. Så bara där har vi ett äventyr i sig! Sen ser jag fram emot att få kolla på Jonas Lundqvist som också spelar på lördagen, på Debaser-scenen. Vi brukar egentligen jobba i en bar i Stockholm tillsammans, varje lördag, så det känns lite som att vi åker på en gemensam semester. Det kommer helt klart bli en mycket rolig kväll.


 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>