Umeås Bästa centrumutveckling ger inte Nannabad då trafik- och miljörisker försämrar för både handel och bad/simning i Umeå.

Umeås Bästa centrumutveckling ger inte Nannabad då trafik- och miljörisker försämrar för både handel och bad/simning i Umeå.

Nedan bilder med trafikproblem, trafikstockningar och t o m "trafikinfarkt" med risker för fordon och människor kring Nannakvarteret är det som väntar vid ett äventyrsbad med 50:a, hopp/djup-bassäng och undervisningsdito här och kommer att påverka negativt centrum i allmänhet och handeln i synnerhet.

Men så var det inte tänkt från början. Så här beskrevs syftet i "Badprospektet" 2009 i det underlag privata aktörer hade att gå efter i sin bad- och simplanering: 

"Utöver badanläggning skall projektet ges ett centrumförstärkande innehåll som gör centrum mer attraktivt."

Av detta blev nu ingenting, dvs all handel är borta och kvar är ett Bad- och P-hus, som båda i sig är trafikgeneratorer. För Bad hoppas politikerna att bussen blir färdmedel för många. Men många skolbarn och ungdomar, kommer att då (ofta snabbt) röra sig tvärs om gator och busshållplatser, inkl Vasaplan med dess olycksrisker, se bild här.

Ändå, nära buss till trots, de flesta äventyrsbadfamiljer och simdito samt skjutsande sker i bil, och än mer om man känner faror för just barnen. Hur känns det då att ta sig fram? Ja, se bilden nere t h, så är det att köra ÖK nära Nannakvarteret, här en em mot "Röda torget" vid gamla Folkets Hus.

Och hur känns luften där för gående och cyklister som ska över ÖK, se bilden nere t v? Och riskerna där, se mannen med barnvagnen och små barn där, inte det mest lämpliga för att ta sig till och från simskolor.

Men samma bild avslöjar nog det som mest ändrar förutsättningarna för en badsatsning, parkeringen. Här är redan 200 bilar där ett bad ska ge samma antap platser i P-hus ovanpå bad- och simanläggningen, samtidigt som Nanna-P-huset är fullt. Och inga "bad- och simbilar" finns här idag.

Detta påverkar kund- och besökstillströmning till stan och i sin tur handeln där nu och kommande etableringar. Bad- och simlockelse motverkar därmed målen för mer handel i centrum. Ja, det minskar även för badande/simmande som konkurrerar med andra stansbesökare.                                                                                     

Båda-förlorar-metoden för ett Nannabad således! Politik är de omöjligas konst, verkar det.

Och omöjligt är att bygga ett Bad därför, om omtanke om människors hälsa finns i Umeå. Det visar tre av bilderna ovan med övertydlighet och dess följder beskrivna i texten. Otillgängligheten blir det allt överskuggande.

Möjligt, mycket möjligt och bättre framgår av den fjärde bilden i collaget, uppe t v, vid norra ingången till IKSU Sportcenter på campus. Stor och säker entré med särskilt infart för skjutsande och parkering bortanför.

Samma tillgänglighet på södra sidan och en tillgänglighet som förstärks av bra kollektiva transporter här, både reguljära och hyrda, bra utrymme för bilar och bra cykelvägar, säkra, vida från cykelriskerna till ett centrumbad.

Dessutom nära till E4:an, inte långt ifrån Botniabanan och direktväg till flyget. Vad mer kan man begära?, Jo, att det blir mer bostäder som lockar barnfamiljer. Vilket det nu blir med Universitetsstaden på/vid campus och byggnationer på Mariehem/Nydalahöjd.

Och alltmer passande för lokalisering av 50:an, andra basssänger och ett äventyrsbad i ett fritidsområde utan motsvarighet i Sverige och, kanske, i Europa.

Detta blir av om Umeås politiker (och andra makthavare) ser Nannabadplatsens trafikrisker och inser centrumutvecklingsfarhågor samt "utblickar" i en framsynt politik för bad- och simförverkligande på campus i stället.

Det vore en julklapp att stilla bedja om så här i juletider och ett nyårslöfte som det sprakar om i sina möjligheter att lysa på långt utanför Umeås gränser, via nätet över hela jorden dessutom!

PS

"På köpet" får centrum andrum för parkeringsbehov och rådrum för något annat på Nannakvarteret som verkligen blir centrumförstärknade och attraherande! Ja, t o m kanske uppåt 100 miljoner kr för tomten om privata aktörer bygger detta nya. Bra julklapp/nyårslöfte till barn och äldre i Umeå!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.