Umeås Bästa avslöjande? Att Umeås badbolagsritning är 2 m utanför tomtgränsen? Men vad vet Byggnadsnämnden och badhuspolitikerna? Vet umeborna?

Umeås Bästa avslöjande? Att Umeås badbolagsritning är 2 m utanför tomtgränsen? Men vad vet Byggnadsnämnden och badhuspolitikerna? Vet umeborna?

I nedan bild t v sticker badbolagsritning upp ovanför och t h syns en streckad linje med + emellan och markerar hur två kvarter läggs ihop.

Men var går nuvarande tomtgräns och gräns som är bygglovsmöjlig, det är en obesvarad fråga som behöver få svar för att kunna bedöma om ett Nannbad nu är inom gränserna eller utanför.

Nanna 1948 års

Försvinner en större del av trottoaren så att cykelväg blir omöjlig och svårare och riskfylldare att ta sig till och från ett Nannabad? Se nedan förstoring av ovan bild t v.

I alla fall, tidigare badritningar överskred inte den tidigare tomtgräsen och inte heller 1948, då detaljplanen antogs, vara det inte meningen med hus varken till tomtgränsen eller över. Och inte heller med så högt hus skuggande bostäderna på Nygatan.

Så varför ska ett så ändå felplacerat Bad och så ogillat av många umebor (över 90 % i opinionsundersökningar tidigare och än mer idag) och med bristande kvalitet, också skapa problem för närboende med ökande trafik och skuggigare boende? Badhuspolitiker ger svar här!

Nanna badbolag hörn

Därför vill jag uppmärksamma på en oklarhet från Umeå Badhus AB i sin ansökan och ej redovisat i Byggnadsnämndens protokoll från beslutet 24/5 2013 för ett ”Nannabad”. Det ser ut som att badbolagets ritning i ansökan i den norra delen av badbyggnaden går med c:a 2  över den tomtgräns som finns angiven i 1948 års detaljplan, in på området mellan helstreckat linje och linje med +.

Det innebär en bit in på trottoaren och frågan är om detta

* är en avvikelse Umeå kommun inte är medveten om,

* är en avvikelse som är så liten att den inte är i strid med planens syfte eller

* är en avvikelse som är helt inom gällande detaljplan för var gränsen går mot Nygatan för bygglov.

Det kan noteras att tidigare ritningar i denna Nannabadplanering av de privata aktörerna, Lerstenen AB, m fl och badbolagets ritning i projekteringsupphandllingen, följde tomtgränsen angiven i 1948 års detaljplan. Här är den senare t v och den förra t h samt i mitten bygglovsrtiningen och 2 m längre som synes (på höjden).

Nanna tre lägen 2

 

 

 

 

dassd

3 kommentarer

 1. Örjan

  Blir man förvånad ?!
  Nej, det är underligt vad våra politiker driver denna vansinniga placering och man blir nyfiken på varför?

 2. Urban Bengtson (inläggsförfattare)

  Varför är det nog många som undrar med detta för alla ett eländesprojekt.
  Kanske rädsla för att allt försenas och blir en valfråga som Miljöpartiet och
  Arbetarpartiet drar nytta av.
  Kanske ren prestige att inte visa att man hela tiden haft fel, liksom i sagan
  om Kejsarens nya kläder.
  Eller någon annan orsak som blir uppenbar vad det lider.

  • Örjan

   Ja, vad det än orsaken är, så får Umeåborna betala ett mycket högt pris. Jag tycker du har gjort ett bra jobb med att visa på galenskapen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>