Umeås Nyaste Sim-idé får en Luleå badutredning se och Umeå kommun få göra om man på det örat vill höra. Mer av SIMHUS än BADHUS!

Ibland kan det bli BINGO och så känns det idag. I förra veckan hörde föreningsfolk av sig och ville ha fakta kring Nannabadbygget. Igår mötte jag gymnasieelever Umeå som gör projektarbete om badhus/simhalls-planerna i Umeå och med väl genomtänkta frågor som politikerna borde få och då ge tankeställare för vad man nu håller på att ställa till det med ett Nannabad i centrum.

Igår kväll på Västerbottensnytt http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/staller-ultimatum-om-badhus vill Vänsterpartiet stoppa ett Nannabad pga ekonomin. Och idag på debattplats i VK skriver förra moderata kommunalrådet Anders Sjölund och tidigare IKSU-generalen Janne Åman om för dyrt badhus och bygg nytt i annat läge med Fritidsnämnden vid rodret, se http://www.vk.se/986346/ett-nytt-dyrt-badhus-men-utan-folklig-forankring

Femte brickan som kan ge BINGO-vinsten till umebor och besökare är då om Fritidsnämnden/Umeå Fritid vill ta del av nya idéer, som t ex nedan utarbetad i samarbete med ”simfolk” och nu har sin första intresserade simkund, en bit norrut, Luleå, därav denna simdikt.

Umeås Nyaste Sim-idé
får en Luleå badutredning se
och Umeå kommun få göra
om man på det örat vill höra.

Mer av SIMHUS än BADHUS!

Simidén, eller idéerna, är utveckling av mina tidigare om simarena med simkanal och ”simmovationerna” att lära sig simma lättare, snabbare och säkrare (LSOS).

Simarenakanalen UBBI (är namnet efter mitt företag UBBI-konsult) har ytor och logistik som samverkar (mot nuvarande Nannabadförslag med instängd äventyrsdel och bassänger utspridda vilket ger svåröverblickbarhet).

Nedan är med en 25:a och åtta banor, för SM-tävlingar med tillfälliga läktare över simkanalen. Kan göras till 25×25:a och tio banor liksom 50×25:a genom utökning av ytor. Undervisningbassäng och hopp/djup-bassäng finns och simkanalen är drygt 100 m runt. Plus möjlighet att sätta ner väggar och få fyra 50-metersbanor för träning och tävling (dock ej i SM-nivå).

Detta ger 50:a-träning året om och även i med- och motströms som ger bättre träningsmetoder än i vanliga 50:or. 50:a-SM-tävlingar klaras av traditionell 50:a med flyttbara läktare över simkanalen som med 25:a.

Simarena-kanal UBBI gul

Copyright: Idé/konstruktion: Urban Bengtson, Umeå, Illustration: Mats Edvardsson, Umeå

”Simhuset” är tänkt att bäst passa vid idrottsanläggningar som redan har gym och har utemiljö. Foajé och fika/mat beror på om samlokalisering.

Ovan förslag här är på 3 500 kvm. Jämfört med andra simhallsbyggen blir det + – 150 mkr beroende på slutlig storlek. Det är ner till en tredjedel av Nannabadbyggeplanerna och man får mer för pengarna och lägre driftskostnader, särskilt med ett attraktivt läge. Simkanalen kan också vara en ”äventyrsvariant” med uppblåsbara flyttyg och teknik i bassängen som gör vågor att guppa runt i strömmen, också det nytänkande. Vågor som även är bra att träna i för ökad simsäkerhet.

Först ut att ta del av Simarenakanalen UBBI kan bli i Luleå där en bad- och simutredning är på gång med bl a Luleå ”campussport”, MittLivsStil, med intresse för simkanalidéerna.

Så om Umeå/Västerbotten inte vill bli omsprungen, omsimmad, av Luleå och Norrbotten (på 1960-talet var Luleå SS i SM-topp), är kommunledning, fritidsnämnd/Umeå Fritid, partier, privata aktörer, simintresenter, m fl välkomna att höra av sig.

NJET från Umeå kommunhåll att möta mig har varit sedan badutredningen, i tiotalet år. Kanske är inte undrens tid förbi om Luleå kan nappa på träff. Kontakter finns även med ”simföretagande” ute i landet.

Bästa läget totalekonomiskt i Umeå är campus vid eller intill IKSU Sport, här med tre olika förslag. Nydala, vid nuvarande Umeå simhall och Nolia är också bra genom olika slags synergieffekter med denna simarenakanal-idé. I 20 också om t ex en ishall byggs ihop och kan ge energivinster då. Se lägena härunder.

Nanna Campusläge - version 4

Nanna 5 lägen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.