Umeås Hälsomotto: Hälso/Sim + Hälso/Sam = Hälso/Summit (eng. höjdpunkt) i Simhus med simkanal och hälsosim.

Umeås Hälsomotto: Hälso/Sim + Hälso/Sam = Hälso/Summit (eng. höjdpunkt) i Simhus med simkanal och hälsosim.

Simma, sam, summit välbekant i svenska språket och med hälso framför ges vidare betydelse, särskilt ”summit” på engelska om höjdpunkt och högsta topp samt även toppmöte.

Så ett ”toppmöte” i Umeå med kommuntoppar och från näringslivet samt idrotten för information och diskussion av nya tiders ”simmovationer”, min simkanal och andra nya aktiviteter i vatten, vore på sin plats nu när Nannabadbyggets allt fler avigsidor visar sig. Och, kanske, världens första simkanal i ett SIMHUS (inte badhus som tillhör 1900-talet) 2014-staden Umeå med idrottsstadsambitioner vill satsa på.

I jämförelse med avigsidorna för Nannabad, se under illustrationen, blir valet enkelt för ett näringsliv som vill Umeås Bästa… inte det sämsta som kommunen bygger på i stan. Priset 60 – 70 mkr, underlättar för näringsaktörer och simintressenter, 1/5 av Nannabad och 1/10 i drift om simkanalen läggs vid existerande simhall/idrottsanläggning.

Simkanal med Simmovationer 2

Avigsidor som inga Skid-SM mer om grusplanen i Gammlia Idrottscentrum byggs med bostäder och ingen fler SM-vecka vinter. Avigsida är den SM-underkända 50-m-bassängen pga för trångt inte (åskåsarbehov) och ute (ingen utemiljö, nödvändigt vid 50:a-SM sommartid).

Avigsidor för umebor och besökare, den allt större trafiken och där P-platser för badet konkurrerat bort kunder/besökare i stan och tvärtom. Avigsida som följer, den allt hälsovådligare luften och oro för avgaser och bilångor med P-hus ovanpå äventyrsbad samt ventilationskrav därmed, både farligt och dyrt.

Samt än mer fördyrat Nannabad med avigsidan av 3000 kvm överytor, 35-40 % och 100 mkr samt fördyrad drift, inte prövad och godkänd av Kommunfullmäktige som bolagsordningen säger, och ingen förklaring till överytorna, där f ö inga kvm gick till äventyrsbadet som minskade med 20 % till 850 kvm, 1/3 av Sundsvalls Himlabadet.

MEN när det är som mörkast kan ljuset komma fortare än man anar. Ljuset är nedan simarena-kanal med simmovation  hälsomottot om hälsosim och hälsosam som ger hälsosummit (hälsotopp)

Här med 25×25:a, multibassäng och hopp/djup-dito. Ihop, t ex med IKSU på campus, kan omkl. mm samnyttjas för bättre ekonomi. Totalt kring 150 mkr, under halva Nannabad, och 50:a i st f 25:a c:a 175 mkr. Alt. kan ute-50:a för SM byggas ut av 25:an på Nydala och kostnaden sänkas, träning året om för 50 m fås ju i simkanalen med flexibla väggar.

Simarena-kanal UBBI gul

 

 

 

toppmöte · höjdpunkt · högsta topp

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.