Umeås Bad House, som ”Aftonbladet och Expressen” när Tage D frågar Gösta E om att kalla på hustrun, då rafsar GE ihop allt möjligt snabbt utan att tänka; så känns Nannabadbygget.

Umeås Bad House, som ”Aftonbladet och Expressen” när Tage D frågar Gösta E om att kalla på hustrun, då rafsar GE ihop allt möjligt snabbt utan att tänka; så känns Nannabadbygget.

Denna sketch av Hasse Alfredson och Tage Danielsson är en klassiker i velande i val mellan två saker, där Aftonbladet och Expressen, här i Umeå för val 2007 mellan Nolia och Kajen för bästa bad/sim-läge. De i valet 2006 valda 1:a kommunalrådet Lennart Holmlund (S) och 2:a kommunalrådet Anders Ågren (M) försökte komma överens om ett av dessa lägen, som de samma vår i Näringslivslivsutskottet beslutat valet skulle stå emellan.

Kvarteret Nanna var avfört med motiveringen att det blev för stort där på grund av det innehållskrav som gällde, bl a 50-metersbassäng och attraktivt äventyrsbad med ytor på 2500 kvm som utredningen hade visat. Men politik sa Olof Palme är de möjligas konst, och i Umeå kommun blev det de omöjligas konst, ko-nst, dvs ko-handelskompromiss, man valde ett alternativ inget parti gillade, allt i enighetens namn vara eniga om det sämsta.

(Där nu äventyrsbadet är under 1000 kvm, men andra ytor ökat med 3000 kvm, överytor än inte beslutade om i Kommunfullmäktige!)

Eller som VF/Folkbladet skrev ”inget parti förordat tidigare”, inte heller Badutredningen 2006 med bl a utredare som nu ålags ansvar av kommunledningen att genomföra det man själv inte förordat tidigare, ett slags Moment 22 med cirkelresenomang. 

Nannabad VF möte

Men vem var då ”hustrun” som fick S- och M-ledarna att hastigt övertyga V, FP, C och KD (inte Miljöpartiet och Arbetarpartiet som hela tiden varit emot och därmed kan få många umebors röster i kommunalvalet i höst detta 2014-medskapandeår)?

Jo, folket, i folkomröstningar som Centerpartiet i Kommunfullmäktige januari 2006 väckt frågan om för val av placering. Sedan Mattias Larsson (nuvarande C-gruppledare, tillika badbolagsstyrelseledamot från 2012) som med i badutredningsresor också lanserat folkomröstning. Och jag påminde om i insändare strax före beslutet i januari 2007. Dvs hustrun = umeborna skrämde politikerna.

Nanna folkomröstning

Så illa var det och så illa är det i denna Umeas Bad Historia som är ena delen i min bad/sim-bok från november 2011, nu Umeås Bad House för att utländska 2014-besökare bättre ska förstå om de går runt badgropen vid Mimerskolan. Och kan ge uppslag för intresserade hitresta journalister, 200 enligt mediauppgifter, ifall någon berättar för dom eller de tar sig förbi badgropen vid Mimerskolan (kanske parkera i P-huset Nanna). I hopp att då också bry sig om följande, del 2 av min bok.

Andra delen i bokens titel är Framtidens Simning, och sådant finns om i gårdagens blogg, Simhus med Hälsosim, i illustration också, världsspråk som alla förstår och kanske någon utombys kulturhuvudstadsbesökare tar med sig hem och intressera där mer än ett Nanna Bad Hus i Umeå.

A FEEL GOOD HOUSE + att hälsa på vid återbesök i Umeå när det står klart. Tack vare näringslivet? (Eller umepolitiken som ”besimmar” sig.)

SImhus SImarena kansla

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.