Umeås Lyckost är Lerstenen AB. Slapp förlustboet Nannabad och köpte vinstlotten Mimer med P-platser nära till i kommunala badbolagets ”Ebberöds” P-adhus.

Umeås Lyckost är Lerstenen AB. Slapp förlustboet Nannabad och köpte vinstlotten Mimer med P-platser nära till i kommunala badbolagets ”Ebberöds” P-adhus.

Säga vad man vill, men skickligt, eller tur, har en av Umeå största fastighetsägare, Lars Sällström, gjort/haft. Med Lerstenen AB, m fl, bl a Foppa Forsberg fick man stadsutvecklingsprojektet för kvarteren Mimer 1/Nanna 7 i konkurrens med Norrvidden/Medley AB.

På Nanna planeras P-adhus i kommunalt badbolag där inte ekonomin är redovisad och inte trafiken utredd. Även det slipper Lerstenen med enbart hotell och gör det säkert bra. För på bad medgav Sellström att han inte var bra på, när jag ringde och hörde mig för med vissa frågor när man fick uppdraget.

Under hösten 2011 togs Lerstenen av badprojektet i en snabb uppgörelse som hemligstämplades, så orsaken är dold utåt. Försäkran från S-kommunalrådet Lennart Holmlund om att kommunen skulle göra badhuset billigare spräcktes i fjol med 50 % dyrare drift. Kanske finns koppling mellan badplaner och Lerstenens förhandling om köp av Umestan den hösten.

Man insåg att badavtalets 22 mkr/år i driftskostnad inte skulle hålla. Konkurrenten Norrvidden med badentreprenören Medley AB hade ju angivit 45 mkr/år. Här från Kommunfullmäktige dec 2011 i svar av S-kommunalrådet Lennart Holmlund på interpellation från KD.s gruppledare Veronica Kerr.

Nanna NP 50 år

Så har denna ”bad” förlustaffär hamnat hos oss skattebetalare genom ett kommunalt badbolag som inte gjort ekonomisk beskrivning/analys än, men startat badgrävande. Överytor på 35 % = 3 000 kvm (från 8 300 kvm i KF-beslut maj 2012 till 11 300 kvm som ej beslutats i KF) motsvarar 100 mkr och ökar driften med 5 mkr/år, blir ytterligare förlustytor och ger ett ”Ebberöds” bad som för 50 år framåt kommer att påverka välfärdssatsningar som dagis, skola och omsorger.

Såvida inte Umeås politiker börjar räkna rätt om ett fördyrat och riskfyllt Nannabad (risker ger också kostnader som drabbar) och stoppar det. Och kv Nanna bjuds ut på marknaden med något som har synergier med ett hotell, som ju varken äventyrsbad för ungdomar eller en 50:a för simskola/simsport har.

Not.

Ebberöds bank har blivit ett begrepp för en verksamhet som visserligen är välmenande men samtidigt svårt vanskött. Då kostnaderna för inlåning aldrig går att täcka med inkomster från utlåning av samma kapital uppstår ett underskott som till slut måste betalas med insatta medel. Det vill säga i grunden samma upplägg som ett klassiskt ponzibedrägeri.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.