Umeås StadsUtmaning! Parisidé om simhall av tunnelbanestation ger busstation av Nannagrop. Vasaplan blir strög med Kulturdriven tillväxt som ”betalar” badstopp och nytt simläge skapar vinsthopp.

Umeås StadsUtmaning! Parisidé om simhall av tunnelbanestation ger busstation av Nannagrop. Vasaplan blir strög med Kulturdriven tillväxt som ”betalar” badstopp och nytt simläge skapar vinsthopp.

Allt fler partier i Umeå kommun inser de ekonomiska utsvävningarna i ett Nannabad som svällt till 11 300 kvm mot 8 300 kvm när Kommunfullmäktige i maj 2012 gav nybildade Umeå Badhus AB uppdraget och inga nya ytbeslut har tagis i KF sedan dess. VK:s reportage 27/3 om kommunekonomin hade  också uttalanden mot ”skrytprojekt”.

Vetskapen från i fjol om 10-12 mkr/år dyrare Nannabad, drygt 30 mkr med överytor som fördyrar och nu minskat äventyrsbad med färre besökande  ger drift på 15-20 mkr mer. Uppåt EN MILJARD kr på 50 år!

Ansvarsfull politik ger då stopp innan valet i höst, annars vinner Nannamotståndarna från beslutet 2007, Arbetarpartiet och Miljöpartiet, kanske så mycket för AP att det platsar i nämnder/utskott. Därför all anledning att fundera på vad göra på kv Nanna i stället. Nedan bildcollage ger inspiration till om- och nytänkande här.

Nanna Paris Vasaplan

Uppe t v en tunnelbanestation i Paris som ritats om till simhall. Så en badgrop för simhall görs då om till en busstation i Umeå, som i skissen t h. Där är kv Nanna nya läget för bussarna, ett Nannaplan, och cirkelformat cykel-P-hus.

Nuvarande Vasaplan blir gågata, strög med kommers och kultur s a s KULTURDRIVEN TILLVÄXT. Samtidigt, med flytt av bad/simnning till idrotts/friluftsläge (finns flera tomter), försvinner bad/sim-barn/ungdomarrisker (se bild/figur t v) på dagens Vasaplan liksom trafikfarligheterna kring Nannakvarteret. P-platser fås i badgropen eller i P-garage på Mimerkvarteret och med badflytt slipper centrum p-konkurrens som gynnar handel och ekonomi.

Badstopp och nytt simläge ger vinsthopp, från dyrt Nannabad om bortåt 400 mkr till under 100 mkr om enbart 50:a och multibassäng samt inbesparat äventyrsbad (som Borås simarena Umeå Fritid har varit på konferens om så kunskapen finns), med halverad drift mot Nannasiffrorna i fjol.

Än större vinst med campusläge och synergieffekter med IKSU-hallar, nere t h i nedan illustrationer, annars går Nolia (uppe t v), Nydala (nere t v) och I 20 (uppe t h) också bra.

SIMlägen i Umeå 3

 

 

4 kommentarer

  1. Mange

    Tja Urban !!

    Du jag har läst din blogg ett flertal gånger om just badet, och jag ska börja med att du har rätt om mycket och jag tycker du gör ett bra men ”litet” motstånd. Det skulle vara kanon om fler vågade sig ut och förklara vad dom tyckte.

    Men jag har en fråga… varför i hela världen ska du ALLTID sätta ett bad på campus ? varför inte på nydala ? eller varför inte utnyttja det gamla badet ? eller i20 ??

    Nydala : du får tillgång till ett jättefint löparspår, nära till campingen, och en hel sjö att bada i om viljan finns. Alltså det finns massa fler ex. men detta var bara några.

    i20: Här har man möjlighet att bygga det största och häftigaste badet någonsin.. alltså här finns yta som fn.

    Gamla badet: Bygg ett nytt bad på den feta grusplanen bredvid det gamla badet.. och bygg om eller renovera upp det gamla när man är klar. Här är badet lite avsides, du har närhet till natur museum osv.

    Detta var bara tre förslag, så åter till min fråga.. varför campus ?

    • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

      Tack för stöd och uppmuntran! Se min blogg idag så visar jag på också Nolia, Nydala och I 20. Och Umeå simhall fungerar också bra, alla har idrotter och utemiljö. Varför jag förordar campus är 1. Ekonomiskt, man behöver mindre av mindre bassänger, gym, omkl, mm och ger synergieffekter med annat nyttjande. 2. Idrottsfoskning och sådant utbyte. 3. IKSU/Campus är världskänt som bland de främsta i världen och Umeå/Västerbotten vinner på att utveckla det bästa.

      Men, visst, efter stopp av Nannadopp ska noggrann utredning göras och inget nytt hastverk, med öppenhet, inte slutenhet, då kan även vi båda yttra oss. Det klaras på ett år och sedan byggande på två år, så 2017 nytt. Under tiden får Umeå simhall underhållas och vid stopp där finns både IKSU:s och Holmsunds 25:or att nyttja, så har gjorts förut. Sommartid har Vännäs 50:a. Sedan kan Umeå kommun bjussa på 50:a-läger för simningen som så drabbats av Nannaläget sedan det olustiga beslutet för sju år sedan.

  2. Lars Gidlöf

    Hej

    En enkel fråga. Är du en rättshaverist eftersom du i varje inlägg, oavsett vad det gäller alltid blandar in ett badhus? Finns väl viktigare saker än badhus eller?

    • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

      Enkelt svar, nej, rättshaverits i svensk tappning är en som driver frågor rättsligt på olika sätt, medan jag verkar i opinionsbildande syfte liksom politiker ser skattesänkningar i många politiska frågor och återkommer, eller andra ser vinster som fult i alla möjliga offentliga verksamheter. Andra driver klimatfrågor och drar in ekonomi för detta i alla möjliga köp. Ett Nannabad som dränerar en ekonomi i Umeå kommun och än inte trafikutrett för barns väl och ve, gör att det kommer in ofta. Just nu politiskt finns ingen viktigare fråga i Umeå, då den innehåller ekonomi som sagt påverkande allt övrigt i Umeå och nu också den politiska makten som i debattinlägg i VK idag. Och ju mer folk som uppmärksammar badhusfrågan desto bättre, medhållande som emot, det visar engagemang, på olika sätt. Men inte tyst som det är från politiskt håll, vill tiga ihjäl problemen eller sopa under mattan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.