Umeås Bästa ekonomibeslut: Stoppa Nannabadet! Överytor på 3000 kvm = 100 mkr finns inte KF-beslut på.

Umeås Bästa ekonomibeslut: Stoppa Nannabadet! Överytor på 3000 kvm = 100 mkr finns inte KF-beslut på.

Stoppa Nannabadet!

Foto.Hanna Eriksson

Nannabadet bör inte byggas, anser debattören. Insändare på Ordet Fritt: http://www.vk.se/1181219/stoppa-nannabadet

ÅSIKTER Nu påbörjade Nannabad i Umeå har överytor ej beslutade i fullmäktige, men som Umeå Badhus AB:s bolagsordning kräver i frågor av större vikt.

Och vad är viktigare än 37 procent större, från 8257 kvadratmeter badhusytor till 11337 = 3080? Fullmäktige i maj 2012 gav badbolaget bygguppdrag ur förslag som redovisats för partier och intressenter. Hösten 2012 när simsporterna såg detta sa man nej och begärde separat hopp/djup-bassäng och två 50-metersbanor till 50×25 meter.

Ny konsult anlitades med nytt förslag utan förankring i partierna. I november presenterades detta i webbsänd presskonferens. 18/12 gavs redovisning i fritidsnämnden och med ny punkt på dagordningen om beslut då, klubbades ritningar och innehåll utan analys.

De överytor som inte synats är 70 procent mer caféytor, fördubblade personalytor, relax med 400 kvadratmeter (från noll), privat kommunbyggt gym ökar 50 procent till 1600 kvadratmeter, en djupbassäng på 150 kvadratmeter samt 50:a-banor om 250 kvadratmeter. Men äventyrsbadytorna krympte till cirka 900 kvadratmeter! Om dessa överytor har jag frågat Centerpartiets gruppledare Mattias Larsson, tillika i badbolagsstyrelsen, utan att få svar på hur och när detta beställdes och beslutades samt inte få dokument härpå.

Kanske finns inget skriftligt på ytökningen, det bara blev så när beslut kom om färre parkeringsplatser vid Nannabad från 270 till 210. Konsulten minskade P-ytorna med 3000 kvadratmeter och fyllde upp med samma för badhusytor. Utan beställning av badbolagsstyrelsen?

Billigare ytor mot dyrare ytor motsvarande 100 miljoner kronor utan att kommunfullmäktige fick besluta! Detta är skäl att stoppa badbyggandet och låta fullmäktigeledamöterna få information och diskutera överytor liksom mindre för lekbadande.

Särskilt för C:s Larsson som i sin blogg 10/4 medger fel med privat aktörer och stadsutvecklingsprojekt samt ”…att stoppa ett bygge är ju en synnerligen extrem åtgärd, och skall man göra det så måste ju något helt unikt dyka upp.”

Och ”dykt upp” har överytorna gjort.

Centerpartiet har all anledning att stoppa Nannabad och väcka den frågan och så blir det en valfråga om inte andra partier nu vill stoppa denna fördyring på 100 miljoner kronor, pengar som för övrigt går till förlustytor, så att driften fördyras än mer. Unikt så det förslår!

Urban Bengtson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.