Umeås Desperata kamp för SM-vecka med VIP-tält och TV-skämrar visar på oförståelse för simsporten som ska ha friluftsläge för 50:a-bassängen – inte i stan med trafikfaror och P-kaos.

Umeås Desperata kamp för SM-vecka med VIP-tält och TV-skämrar visar på oförståelse för simsporten som ska ha friluftsläge för 50:a-bassängen – inte i stan med trafikfaror och P-kaos.

Det är med stor sorg i ett simmarhjärta när VK idag på nätet redovisar Umeå kommuns tredje provisoriska lösning på att klara ett sim-SM med 50:a-kraven uppfyllda. Den första var Vännäs, som spolades, den andra var protabel bassäng för 10 mkr, som spolats Och nu en VIP-modell mitt i stan.

En stor sorg är också pga att politikerna, gruppledare som i Fritidsnämnden, i Nannabadpartierna S-V-M-FP-C-KD ända sedan 2009 vetat om att Nannaläge inte ger tillräckligt med pubklikapacitet. Se nedan från kommunbedömning av Lerstenen och Norrvidden. OK, för tävlingar, men inte för stora mästerskap och långt från 2000 platser.

Även Badutredningen 2006 sa inte (med fet stil) till bad med 50:a på kv Nanna, som f ö politiken i Umeå accepterade, men sedan svängde och la in ”handel och vandel” i ett bad- och simbygge i privat regi, som ju sprack och sedan det privata stoppades och kommunalt bolag som bildades.

Ett BAD BOLAG som nu vill rädda SM-veckan genom att tvinga fram en VIP-lösning intill en ny, och populär krog, Guitars, nu också med uteservering och alkohol, än närmare simfolk.

Hur illa får denna BAD PLANERING vara? Kreativ destruktivitet mot simsporten som har bland de yngsta utövarna och ska dras in i en farlig trafikmiljö och riskfylld alkoholomgivning.

F ö, i min bok, Umeås Bad Historia och Framtidens Simning, nov 2011, varnade jag för dessa SM-risker och SM-veckan och visade på hållbara och bättre lösningar.

Nanna simgympa hus 2

Ni som nu så gärna i kommunen och i PR-kretsar för Umeås framtid vill ha SM-veckor sommar, detta är ohållbart och en ohållbar lösning för framtiden. Visit Umeå, visa ert visa stöd i stället för en hållbar simlösning genom att verka för att 50:an flyttas ut ett Nannabad, upp till IKSU och en 50:a ihop med gympahus och publikkravet klaras med flexibla lösningar.

”Viss(i)t” hinns detta inte till 2017 då, men vad gör ett eller annat år och veta att då får Umeå landets främsta förutsättningar för SM-veckor med de största idrotterna i SM-veckan, friidrott och simning ”vägg-i-vägg”.

Nanna bok LerstNorrv

Så ska SM-veckan räddas

Publicerad idag kl 06.00

SPORT Publikkapaciteten i nya badhuset är för liten – nu har Umeå kommun presenterat för Simförbundet hur de tänker lösa problematiken och möjliggöra ett långbane-SM i Umeå.

Simning. Att Umeå söker SM-veckan 2017 är ingen hemlighet, men att den nya simhallen inte möter simförbundets krav på publikkapacitet är knappas någon nyhet det heller.

Vännäs 50-metersbassäng har ansetts ligga för långt från Umeå samtidigt som en portabel simbassäng skulle kosta mellan 7 och 10 miljoner kronor att hyra in och ansågs för dyr.

Nu har Umeå kommun presenterat för Simförbundet, Riksidrottsförbundet (RF) och SVT hur publikproblematiken skall lösas.

– Vi tänkte inte ge upp för det och tog fram en idé för hur vi ska kunna skapa en folkfest, säger Simon Dahl, evenemangsansvarig på destinationsbolaget Visit Umeå, som var med och presenterade förslaget.

I den idéskiss som tagits fram planeras för 900 publikplatser i det nya badhuset (1500 är simförbundets absoluta minimikrav).

Ytterligare 1500 personer skall rymmas i ett närliggande tält där även mat och dryck skall serveras. Ett så kallat vip-tält för aktiva och tränare planeras samtidigt.

En högt räknad budget för olika tält samt den tv-produktion som skall visas i dessa beräknas landa på 1,5 till 2 miljoner kronor, men då mat och dryckesförsäljning planeras hoppas man också kunna dra in pengar.

– Innan vi träffade simförbundet var det tydligt med att det var skeptiskt, men det tyckte att förslaget hade en del spännande ingredienser. Vi vet att vi inte uppfyller kravspecen, men det finns en del andra värden, säger Dahl som bland annat ser möjligheter för sponsorer att synas på ett bra sätt i den tilltänkta ”tältlösningen”:

– Vi tror att det här konceptet är en bra lösning att tänka lite nytt.

Bengt Jönsson, förbundsordförande för simförbundet, har tagit del av förslaget.

– Vi har träffat representanter från Umeå och vi uppskattar verkligen engagemanget från deras sida och deras vilja att lösa problemet, säger han och berättar att förbundet skall titta noga på förslaget.

Jönsson är dock fortsatt skeptisk.

– I slutändan är det så att långbane-SM är vårt stora mästerskap och därför har vårt budskap varit att vi vill ha runt 2000 sittplatser. Vi är skeptiska, men har lovat att titta på det här, säger han.

Det låter som tack, men nej tack?

– Åskådarmöjligheterna är fortsatt väldigt viktiga och det är fortfarande en del som inte uppfyllt, men vi ska titta på det här.

Kommunalråd Lennart Holmlund (S) har på sin blogg uttryckt kritik mot publikkraven och skriver bland annat att ”det är orimligt att Sveriges kommuner ska bygga anläggningar för en viss tävling som man ska hålla kanske vart 10-15 år”.

Sådan kritik slår dock Jönsson i från sig.

– Som sagt. Det här är vårt stora mästerskap som skall vara bra. Det är snarare en skyldighet att det finns bra möjligheter för de aktiva och de som vill komma och titta, säger han.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.