Umeås Mediers frågor efter min blogg simtävlingen Umeälven Open Water 26/7 stoppades tävlingen. Nu behövs frågor om annat riskarrangemang, SM i Nannabad med VIP-tält 200 m ifrån.

Umeås Mediers frågor efter min blogg simtävlingen Umeälven Open Water 26/7 stoppades tävlingen. Nu behövs frågor om annat riskarrangemang, SM i Nannabad med VIP-tält 200 m ifrån.

Kritiserad simtävling ställs in

För få anmälningar, skriver arrangören.Lördagens planerade simtävling i Umeälven, kallad Reclaim the river – Umeälven open water, vars marknadsföring har väckt en del reaktioner idag – har ställts in.

Tre av de fyra lokala dagliga medierna hörde av sig, Radio Västerbotten (ovan är därifrån), Västerbottensnytt och Folkbladet, medan från VK var det tyst, dock notis på nätet refererande till Vbnytts inslag. Men inte i papperstidningen trots två reportage kring risker i älvar, från tillbud i Vindeln och om problem i Umeå vid ny kaj.

Men VK (och övriga medier också) har här ny anledning att djupdyka i vattenproblematiker som SM-veckan sommar där Umeå kommun nu har ett tredje provisorium för att klara pubklikkravet på 2000 platser i Nannabads 50:a. Man vill göra en VIP-lösning med tält på Vasaskolans grusplan och skicka åskådare och deltagare 200 m emellan VIP-tält och tävlingsbassäng.
Nanna krock SB

Detta innebär olycksrisker av oanade mått och syns här i montage av kommunnansökan till RF/SVT och man vill Svenska simförbundet ska godta. Självklart måste detta underkännas och bäst är att Umeå kommun drar tillbaka sitt arrangemang, precis som för simtävlingen Umeälven Open Water.

Men förmodligen behövs då att medierna börjar syna riskerna som illustreras ovan i montage av kommunens ansökan. Nedan är mitt debattinlägg i VK igår 23/7 om SM-veckan och problemen/riskerna samt möjligheter i att stoppa Nannabadbygget och skapa godtagbara 50-m-bassänger för att få 50:a-SM och därmed ha chans på SM-veckan sommar. Och som räddar idrottsstaden Umeå.

Rädda idrottsstaden Umeå

DEBATTARTIKLAR Prestigelåsningen sedan beslutet 2007 om centrumläge för badhuset för att gynna kommersen i stan måste ”dyrkas upp”. Ett sätt vore en utebassäng på Nydala där Umelaguns 25:a byggs ut till en 50×25:a och det finns utrymme för tillfälliga läktare att klara åskådarkravet samt få den behövliga utemiljön. Det skriver samhällsdebattören Urban Bengtson, Umeå.

För två veckor sedan slog Borås i Västergötland rekord med 41 sporter i den allt populärare SM-veckan som Riksidrottsförbundet och Sveriges Television står bakom. Vintervarianten hade Umeå i januari med 16 SM-idrotter, samma som i Falun 2013 men större publik och rekord i turistekonomisk omsättning, 30 miljoner kronor.

Med politiskt beslut 2006 om ny simhall med 50-metersbassäng som Umeå simsällskap och Västerbottens idrottsförbund markerade i idrottsläge i badutredningen året innan och badprospektet 2008 av Umeå kommun, som skulle följa Svenska simförbundets krav för tävlingar, fanns förutsättningar för SM-veckan sommar som hade premiär 2009.

Så blev det inte, den politiska majoriteten (S-V-M-FP-C-KD medan MP och AP var emot) svek simningens önskan om placering vid andra sporter och löften för SM på långbana, 50 meter. I stället beslöts läge utifrån kommers i ett centrumläge som inget parti förordat tidigare.

Därför pågår ett bad- och simbygge på kvarteret Nanna, trafikfarligt och nära krogmiljöer och som inte ens når hälften av SM-publikbehovet om 2000 platser samt saknar den viktiga utemiljön intill; landets sämst placerade bad av döma av andra kommuners simhallsplaner.

Ändå underkände badutredningen Nannatomten för bad med 50-metersbassäng på grund av för litet utrymme. Men samma politiker och tjänstemän från utredningen står nu bakom badbygget man vet inte klarar långbane-SM.

Och efter succén med SM-veckan vinter i år vill nu Umeå kommun ha SM-godkänd 50:a därför att utan simningen blir det ingen SM-vecka. Hönsgård kan man säga. Detta syns i tre provisoriska lösningar som hastats fram för en SM-vecka. Först Vännäsbadets 50:a tre mil ifrån som Simförbundet sa nej till. Sedan en portabel bassäng för 10 miljoner kronor som blir för dyr och bara en tillfällig lösning.

Senaste förslaget som VK-sporten nyligen avslöjade, flyttar mesta publikem samt deltagare till Vasaskolans tomt med VIP-tält för TV-skärm, rastplats och vilorum 200 meter från tävlingsbassängen och splittrar den folkfest ett sim-SM är med sammanhållet område.

Vad värre är, är passagen tvärs över P-huset Nannas in- och utfart med dess krockrisker som visas i illustrationer här. Detta är ohållbart av säkerhetsskäl och oansvarigt politiskt, särskilt som ”VIP-modellen” inte fanns med vid ansökningstidens utgång och har inte ens bedömts politiskt i Umeå.

RF:s och SVT:s beslut den 30/6 att vänta till hösten med vilken stad av Umeå, Falun och Borås som ska få 2017:s sommar-SM-vecka, ger ändå Umeåpolitiken chans att rädda Umeås idrottsstatus genom att snarast dra tillbaka ansökan.

I stället kan man studera Borås erfarenheter i år och planera för besök i Sundsvall som 2015 har SM-veckan sommar och skaffa kunskap om hållbara simsatsningar för att ge trovärdighet för sim-SM i 50-metersbassäng med simförbundskrav.

Men prestigelåsningen sedan beslutet 2007 om centrumläge för att gynna kommersen i stan måste då ”dyrkas upp”. Paradoxen idag är att just kommers och turism genom SM-veckan räknat i pengar uppåt 100 miljoner kronors omsättning, tre gånger vinterveckan i år, kan bli det som förmår Umeås politiker till nya ”simtag”,

Därför bör näringsaktörer i Umeå agera för en SM-godkänd 50:a. Och sådan kan fås på två sätt. Det ena är en utebassäng på Nydala där Umelaguns 25:a byggs ut till en 50×25:a och det finns utrymme för tillfälliga läktare att klara åskådarkravet samt få den behövliga utemiljön.

Det andra sättet är en inne-50:a flexibel för publikutrymmet genom vikbara väggar mot uteområde eller där en gymnastikhall passar för byggas ihop med en simarena och 50-metersbassäng. Ekonomiskt bäst är på campus vid IKSU Sportcenter och simhallen där, både driftsmässigt och för investering.

Ett Nannabad, har Umeå kommun råd med detta också? Här kan näringslivet medverka i att erbjuda sig att köpa loss byggnationen på Nanna.

Eller att Umeå kommun inser PR-värde och pengardito i att avbryta byggandet och offerera alternativ på kvarteret Nanna, där en koppling till blivande hotell i Mimerskolan kan ge idéer för spännande och attraktivt i stans centrumutveckling.

Då räddas idrottsstaden Umeå med en SM-50:a och hållbara lösningar för SM-veckor sommar samtidigt som centrala Umeå befrias från ett ohållbart badhus på kvarteret Nanna och något nytt växer fram där. Varför inte med allmänhetens medverkan för en gångs skull, då har också demokratin blivit vinnare på stopp av Nannadopp.

Urban Bengtson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.