Umeås M-bad-politik: Privat bad = ny detaljplan, kommunalt bad = gammal stadsplan och nu privat bad (som ger detaljplan?). Stoppa nu badkarusellen!

Umeås M-bad-politik: Privat bad = ny detaljplan, kommunalt bad = gammal stadsplan och nu privat bad (som ger detaljplan?). Stoppa nu badkarusellen!

Moderaterna i Umeå initierade ny simhall och då på Nolia i motion 2004, som gav badutredning, privata badaktörer och efter flera snurrar ett Nannabad som sedan blev i ett kommunalt badbolag och till kommunal drift och badbyggande. Men nu backar M från kommunal drift med följande i valmanifest:

Driften av Umeås badverksamhet, inklusive nya badhuset, upphandlas externt

Men detta gör att M är ute på lite djupt vatten. Ändringen från privat till kommunalt bad berodde bl a på att kunna avbryta pågående detaljplanearbete genom att tillämpa 1948 års stadsplan om ”endast för allmänt ändamål” där kommunens hemsida ej har med ”endast”.

I befintlig detaljplan (eg. inte detaljplan, hette stadsplan 1948, min anm.) står det att planen ska användas till allmännytta och eftersom det är kommunen som blir huvudman för badhusprojektet räknas det till allmännyttan.

Nanna 1948 allmänt

Blir då nästa utspel, efter valet?, att sälja ut Nannabadbygget till privata aktörer? I så fall är lurendrejeriet att ”runda” en ny detaljplan fullbordat. För hade detaljplanearbetet fortsatt fanns dels en risk för förseningar genom överklagande, dels risk för att trafikutredningar eller miljöproblem stoppat Nannabad.

Så ska M nu undvika kritik om just lurendrejeri med detaljplan och trafikgranskning, vore en logisk följd att ta timeout i badbyggandet, genomföra ny detaljplan och även pga nytt som mer trafik på ÖK som Utopia, Guitars och IKEA) för ny trafikutredning.

Dessutom, Moderaternas nya snurr om privat drift är tecken på sprickor i enigheten ända från 2007 i badpartierna S-V-M-FP-C-KD. Nu återstår att se vad allianskollegorna säger om privat eller kommunalt bad.

Och med löften om Gymnastikens hus från FP genom gruppledaren Peder Westerberg och nu i M:s valmanifest, men inte låst vid placering, öppnas möjligheter för att få en diskussion om att ge simning och gymnastik deras önskelägen, samt en idrottspolitik som därmed kan pröva om båda idrotterna kan samordnas i byggnation(er) på campus.

I sådana samtal kan en SM-vecka sommar finnas med och ge simningen en godkänd SM-50:a, i samarbete med Svenska Simförbundet. Men då måste nuvarande ansökan för 2017 återtas och sikta på 2018 eller senare, för bättre sent – än aldrig som med Nanna-50:a.

Så om M inser simhistorien i Umeå och nu drar slutsatser för idrottsframtiden i Umeå är det att stoppa badkarusellen och starta en simrutschbana som leder rakt fram. I en sådan bana passar att upphandla nuvarande badbygge till annat, där av döma av svar på vk.se om passande i bibilotekslokalerna vid Vasaplan gillas saluhall bäst och som är ännu bättre på kv Nanna med närhet till både bussar och bil-P.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.