Nannabad utan budget! Sälj badbygget till näringslivet! Bygg simarena i idrottsläge!

IDAG HAR KOMMUNFULLMÄKTIGE I UMEÅ MÖTE OCH LEDAMÖTERNA KAN DÅ TA CHANSEN ATT UR NEDAN DEBATTINLÄGG STUDERA ALLA OKLARHETER SOM RÅDER KRING NANNABADBYGGET I UMEÅ OCH FUNDERA PÅ OMTÄNKANDE, se länk http://www.vk.se/1369912/de-manga-oklarheterna-som-omger-nannabadet

De många oklarheterna som omger Nannabadet

DEBATTARTIKLAR (2015-01-26) Umeås Nannabad beslöts 2007 och ännu, 2015, finns ingen budget antagen för investeringen (bara en kalkyl) och inget om driften från fritidsnämnden. Detta är bara två av många oklarheter för ett bygge som vilar på allt osäkrare grund. Här listas åtskilliga av problemen under åtta rubriker.

Trafik och parkeringsproblem

Någon barnkonsekvensanalys inför bygglovsprövningen är inte gjord. Färdvägar till/från Nannabadet vill fritidsnämnden, enligt remissvar på Trafiksäkerhetsprogram, syna. Cykelparkeringar är vitt utspridda från entrén. P-husplatser blir Nannabadbesökare utan om stadsbesökare tar dessa. Inga p-platser för utflyktsbussar finns i närheten av Nannabadet.

Buss- och bilsvårigheter

Stoppställen saknas för att lämna/hämta (som andra idrottsanläggningar har nära). Långa avstånd från hållplatser vid Vasaplan – upp till 300 meter. Risker tvärs över Skolgatan, än värre i samband med skolbad (som enligt kommunledningen ska ske i ordinarie busstrafik – medan skolförvaltningen i badutredningen sagt abonnerade bussar).

Skuggstudier och ytförändringar

Skuggstudier för boende har gjorts för tidigare badförslag men inte nuvarande, ytökningen från 8 257 kvadratmeter till 12 135 (maj-november 2012) har skett utan nytt beslut i kommunfullmäktige som bolagsordningen begär vid stora ändringar – här 47 procent (trots att denna ökning minskade äventyrsdelen).

Besöks- och ekonomioklarheter

Besöksunderlag beräknas till 380 000 besök/år (som Himlabadet i Sundsvall, trots ett vida större och bättre äventyrsbad där). Driftsekonomin: tidigare beräknades den till 22 miljoner kronor/år och fick då inte överskridas, nu ligger den på 30-40-50? Budget för investering och drift var inte redovisat inför kommunfullmäktigebeslut våren 2012 och ej heller hösten 2013 vid byggstart. Jämfört med simhallen i dag (och IKSU:s simhall) blir priset på besök, inklusive parkering, högre.

Risker för krogar

Växande krogomgivning och fler alkoholställen (förutom Systembolaget som granne) ger uteserveringar som kryper närmare Nannabadet. En regeringsrättsdom har stoppat utskänkning i en annan kommun på grund av närliggande simhall, det ger risker för Umeåkrögare vid denna bad- och idrottsanläggning.

Ritningar och utformning

Ingen visad ritningsgranskning av badbolaget och av fritidsnämnden, planlösning med äventyrsbad som genomgångsrum till 50-metersbassäng eller korridor om 100 meter dit, upplevelsebassängrum mitt i byggnaden och utan nödutgångar direkt ut, undervisningsbad och 50:a åtskilda med sämre logistik emellan samt svåröverskådlig utformning – med risker som följd och ökat personalbehov. Sammantaget blir driften dyrare.

Inne- och utemiljö

Bassängerna i gatuplan mitt i stan ger insyn och ställer därmed krav på mörkade fönster, byggnaden är omgiven av hus, vilket släpper in mindre dagsljus. Relax i källarplan ger sämre tillgänglighet och ingen utsikt som IKSU:s relax och ingen avgränsad utemiljö, vilket särskilt sommartid är viktigt.

Skolförvaltning och SM-vecka

Inget om skolbadbussar och färdvägar inför bygglov från största enskilda hyresgästen, skolförvaltningen. Vill föräldrar låta sina 7-12-åringar cykla själva till ett Nannabad? Eller skjutsa barn i eftermiddagstrafiken i stan? Ej godkänd SM-50:a drabbar många andra sporter – då simning är krav för SVT och Riksidrottsförbundet när SM-veckans sommarstad ska utses.

Bjud därför ut badbygget till näringslivet för annat där. Och bygg simarena i idrottsläge, i europastil som förr liksom med innovationer. Så SM 50:a klaras och sommar SM-veckan kan fås norr om Sundsvall.

Då får 2015 en vinnande start och blir omtänkandets år (i dubbel mening) i Umeå!

Urban Bengtson
Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.