Konst för gatufolk/bilister? Badhuskonst för ”förbipasserande på gatan utanför genom badhusets fönster.”

DET ÄR SANT! Kulturnämnden menar att de som rör sig utanför Nannabadbygget ska uppmuntras  att genom fönsterna titta på konstverket som ska uppföras inne i bassängrummet för 50:an, se här meningen i nämndens pressmeddelande den 10/2.

Det kommer att vara tillgängligt både för de som vistas i lokalen och för förbipasserande på gatan utanför genom badhusets fönster. 

(Språkligt är frågan om det menas bilar som passerar på gatan eller förbipasserande på trottoaren. Kanske menar kulturpolitikerna att alla utanför ska syna konstverket bakom bad- och simbesökandena i alla åldrar.)

Nanna fönster konst

Nedan ur pressmeddelandet och på länken är hela texten om alla konstverken.

http://www.umea.se/umeakommun/kulturochfritid/arkiv/artiklarkulturochfritid/konstnarliggestaltningidetnyabadhusetnavet.5.4abd289214afe982c9922744.html

OBS! Ingen skugga på konstnären Sonja Larssons verk, men synpunkter från Fritidsnämnden/Umeå Fritid borde Kulturnämnden/förvaltningen ha haft med så att konstnären fått klart att det blir integritetsproblem med att uppmuntra till att syna konst genom badhusfönster med människor i förgrunden, klädda för badande/simmande och rörande sig därinne, även personalen. Dessa lär knappast gilla att politiker vill att de ska beskådas från ”gatan”.

Dock en synpunkt på konstverket. Bör inte det vara horisontella linjer för att likna simmande och vattenvågor liknande det liggande konstverket i Umeå simhall?

Konstnärlig gestaltning i det nya badhuset Navet

Kulturnämnden har beslutat att uppföra tre konstverk, två i Väven och ett i det nya badhuset Navet. Sonja Larsson är konstnären som ska gestalta den klinkerklädda väggen vid femtiometersbassängen i Navet.

——-

Konstnären Sonja Larsson får uppdraget att uppföra ett konstverk i det nya badhuset Navet, som är under uppförande mitt i centrala Umeå. Konstverket kommer att pryda den klinkerklädda väggytan som löper längs den femtiometer långa bassängen i den stora simhallen. Det kommer att vara tillgängligt både för de som vistas i lokalen och för förbipasserande på gatan utanför genom badhusets fönster.

– Det finns för mig något lockande i det å ena sidan stränga och disciplinerade, å andra sidan subtila och musikaliska i Sonja Larssons repetitiva formspråk, säger Moa Krestesen.

Utdrag ur Sonja Larssons beskrivning av konstverket

Konstverket har ett starkt grafiskt uttryck som ska kunna upplevas på olika avstånd. Skillnaderna mellan de matta och blanka vita ytorna kommer att skapa ett skimmer som även syns på långt håll. De mjuka vertikala rörelserna är kurvor som i kombination bildar spiraler av olika slag. Vattnets rörelser i första hand, men också luftens. De streckade linjerna ger en möjlighet att släppa in luft och volym i teckningen, de ger också möjlighet att ge linjerna olika karaktär så att man kan skilja dem åt. Streckade linjer ger också en känsla av broderi, tråden som befinner sig ömsom över och ömsom under tyget. Inte olikt simmaren i bassängen.

 
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.