Medborgarvinst och Moderatmotion-förlust + hur Idébank i Umeå kan ersätta medborgarförslag.

Som väntat avskaffade partierna S-M-FP-KD medborgarförslagen i Umeå vid Kommunfullmäktige igår, med 40 röster mot 24 för (bokstavsordning) AP-FI-C-MP-SD-V och Ellika Nordström (ober).

Största förloraren blir ändå Moderaterna och gruppledaren Anders Ågren som 2009 fick igenom medborgarförslagen i en motion i KF året innan och har sedan försvarat dessa inför S-försök att lägga ned. Men plötsligt, före jul i fjol, bytte M åsikt och fick med sig FP och KD, men inte C av allianspartierna. Här från TV:s Västerbottensnytt 2008 när motionen lades:  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/agren-vill-oppna-for-medborgarforslag

Ågren vill öppna för medborgarförslag

6 augusti 2008. Även Umeås invånare bör få chansen att lämna förslag direkt till kommunfullmäktige. Det anser moderata oppositionsrådet Anders Ågren, i en motion till kommunfullmäktige.

I 70 procent av landets kommuner finns redan medborgarförslag, d v s rätten för enskilda att lämna motioner till kommunfullmäktige utan att framföra förslagen via sina folkvalda ombud. Det är en möjlighet som infördes 2002.

– Det är ett bra komplement till de vanliga politiska kanalerna, tycker Anders Ågren, och ett sätt att visa att vi politiker är lyhörda för umebornas synpunkter.

VINNARE blir nu jag med mitt medborgarförslag från 2011 om avskaffande som VK skrev så här om 11/5 2011.

Medborgarförslag mot medborgarförslag

UMEÅ Urban Bengtson har lämnat in ett medborgarförslag om att Umeå kommun ska ta bort möjligheten att lämna medborgarförslag. I stället föreslår han ett nytt idékontor.
Idésprutan Urban Bengtson har varit en av de flitigaste att utnyttja möjligheten att lämna medborgarförslag till kommunen.Hittills har han dock inte fått något gehör för sina förslag, en erfarenhet som han delar med de allra flesta andra.
– De har tjänat ut sitt syfte eftersom det är så få som går igenom. Varför hålla på när de möts med så litet intresse? säger han.I stället föreslår Urban Bengtson att kommunen ska öppna ett medborgaridékontor med placering vid kommunens medborgarkontor på stadsbiblioteket.
– På medborgarkontoret informerar kommunen oss medborgare, på medborgaridékontoret kan i stället medborgarna informera kommunen.Urban Bengtson föreslår att idékontoret bemannas personal som behandlar idéer och förslag seriöst och kunnigt och för dem vidare till rätt instans, och ytterst till kommunfullmäktige.ANDERS WYNNE

Vinster och Idébank

Och en till vinst om kommunen gör översyn av nuvarande medborgarslussen, kan det likna min idé om medborgaridékontor. Eller ännu hellre en vinst i att alla partierna kan enas om en nyutveckling av medborgarinflytande genom mitt sista medborgarförslag, en Idébank med kommun och näringsliv i samverkan och belöning av värdefulla förslag som genomförs och som Kommunstyrelsen ska avgöra. (Se längst ner och notera att denna idé funnits förr i Umeå, för 20 år sedan, men avvecklades).

Då ställs på sin spets om umepolitikerna vill förnya med utveckling och leva upp till ett motto som fanns inför 2014-året, medskapande. Blir det ändå inte så, prestigen i politiken kan hindra, har jag vunnit i flest medborgarförslag, inalles 20, där det första var att belöna förslag som gav ekonomiska vinster (men avslogs!).

PS Förvånande är den låga kostnaden  om 250 000 kr/år för drygt 50 förslag, eller 12 tim x 53 förslag = 636 tim/år, knappt en halvtid.  Nog ska Umeå kommun ha råd med en halvtidstjänst för umebornas idéer och kritik, t ex skulle en omvärldsstrategtjänst kunna ha halva tiden för detta och andra halva för utåt- och framtidsinriktat arbete.

Medborgarförslag slut

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.