Hälsobad med gym + hälsorestaurang = mer friskare Umeå!

För 20 år sedan hade Umeå en hälsosatsning av stora mått i Aktivariet på kv Nanna med bad, gym, kurhotell och vårdcentral (VK 14/11-96) även äldrebostäder ingick. Idén sprack pga inga privata sköter vågade, främst för att äventyrsbadet för unga blev för kostsamt.

Nanna Aktivariet

MEN IDAG FINNS TRE UTVECKLINGAR FÖR ETT ”HÄLSOBAD-KURHOTELL”, MM, DÄR

En är kommunens nya riktlinjer för serveringstillstånd där krogar i ”omedelbar närhet” till ungdomsmljöer kan bli utan alkohol och drabbar hotell Mimer, m fl nära Nannabad.

En annan är allt fler krogar i centrum och med nya nischer för att attrahera, där en hälsorestaurang just passar på yta som förr var för idrott vid skolor och i gymnastikenhuset.

En tredje utveckling är ökad sjukfrånvaro, särskilt i Umeå kommun, och partierna nu kommer med olika förslag för att få friskare personal, t ex motion på arbetstid.

Klart lämpligare blir då ett hälsobad för vuxna i badbygget i stället för anläggning för barn/ungdomar, som ger trafikrisker och försvårar serveringstillstånd, plus en hälsorestaurang med alkoholfri miljö. Ja, kanske en privat hälsocentral också ryms här och hela detta cityinnnovativa ”friskkoncept” bjuds ut till privata aktörer.

T EX UNDER  MOTTOT: MER FRISKARE UMEÅ!

(Och för pengarna från detta ”friskare-hus” byggs ny simhall i idrottsläge och äventyrsbad i utbyggd Holmsund Aquarena, vilket ger billigare investering än Nannabad liksom lägre driftskostnader, allt gynnande Umeås ansträngda ekonomi.)

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.