Mediaintresse för nya campusdagis, VK och Radio Västerbotten. När har umea.se info om Professorn Campus?

Mediaintresset för nya campusdagiset på Lilljansberget i Universitetsstaden i Umeå har varit stort under de 6-7 år planeringen pågått. Vid start för barnen i förrgår, 5 april, var VK på plats och igår Radio Västerbotten. Men på Umeå kommuns hemsida visar sökning en interpellation av Folkpartiets (nu Liberalerna) Lennart Degerliden för fem år sedan, 2011.

Här är länk på P4 Radio Västerbotten och man hittar inslaget 1.33,50 in i sändningen och slut vid 1.52,30 med musik emellan.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=284

Campusdagis radio V-botten

Ovan är bilder i samband intervjun Anders Wikström gjorde med mig som upphovsman till campusförskolan, både för modellen i sig, utformning med två plan, innetorg och avd. kring det senare – och det projekt vid Uminova Innovation där Professorns ledning haft coachning för sitt entreprenörskap fram till färdig barnstuga.

Se/läs mer på min blogg 29/3 http://blogg.vk.se/umeas-basta/2016/03/29/basta-dagiset-forskolan-professorn-campus-i-umea-innetorg-for-mat-och-lek-nytank-ljus-och-balkongutsikter-3/

Nedan är bildcollage av VK:s reportage från premiärdagen med ett 40-tal barn som inskolades ihop med föräldrar (bilder är från VK:s TV-filmning). http://www.vk.se/1687171/hang-med-in-i-nya-forskolan, http://www.vk.se/plus/1687028/de-sma-intar-lilljansberget

Campusdagis VK b

Så frågan är när umea.se kommer med sin första information om starten av denna största (8 avd) campusförskola i Sverige (Östersund har en kommunägd, hälften så stor, 4 avd), och första i egendrift – tillika första i Sverige som grundas på FoU-arbete för modellens planlösning och förverkligat genom ett innovationsprojekt i landet.

Här interpellationen 2011 FP:s (nu L) av Lennart Degerliden, det senaste på kommunens hemsida. LD hade anledning att fråga då han som Umeå Studentkårs ordförande 1968/69 ansvarade för byggandet av studentdaghemmet Professorn vid Ålidhems centrum, tyvärr riven byggnad sedan flera år. Där jag gjorde dagisdebut som förpraktikant våren 1971.

Interpellation

till 2:e vice ordförande i För- och Grundskolenämnden Tamara Spiric

Vad har Umeå Kommun för strategi för att utveckla framtidsförskolan Professorn?

Närheten till en förskola är en viktig del av den kommunala servicen. Det ska vara enkelt att hämta och lämna barnen på förskolor. Det minskar bilåkande och sparar tid till annat.

Dock behöver närheten till förskolan inte bara betyda nära hem – att placera förskolor i nära anslutning till större arbetsplatser kan passa vissa familjer bättre. Umeå Universitet har idag ca 6500 anställda och en betydande andel av studenterna har barn. Av alla studenter i Sverige beräknas var femte ha barn under 18 år.

Redan på 1970-talet startade en förskola vid universitetet, då av studentkåren. Den blev genast varmt mottagen av arbetande och studerande på universitetet. Nu är det planer på att bygga förskolan ”Professorn” på Umeå Universitets campus. Utifrån detta ställes frågan:

 Vad har Umeå kommun för strategi för att utveckla framtidsförskolan Professorn? Dag som ovan,

Lennart Degerliden Folkpartiet liberalerna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.