Umeås förtätning – av barn på dagis – slås nu fast i offentlig förskoleinfo!

Umeås förtätnings-iver gäller inte bara krympta grönytor i stan och tränga ihop människor och hus. Samma slås nu fast för barn på dagis. Se skyltar för nytt förskolebygge nära Ålidhemskyrkan, nya förskolan Hoppet. På sex avdelningar ska det bli 100 barn, 16,7 i snitt, avrundat 17 barn per grupp. Med färre där småbarn är blir det fler, 20-talet i äldregrupper.

Dagis förtätning Hoppet

Men i verkligheten kan det bli mera, finns nu exempel på planer för 5-årsdagisgrupper om 31 (!) barn. Och med 4 personal, en fler än normalt, ger det 35 människor på ytor som inte ökar. Vanlig yta på en avdelning enligt Umeånorm (än så länge) är 140-145 kvm (inkl förråd). Det ger 4,1 kvm (2×2) per barn – som på 1940-50-talets daghem med överinskrivningar!

Omsatt i vardagligt mått för en bostadslägenhet ger det en 5-rummare med 35 personer, fyra vuxna och 31 barn! Och i samma livliga ålder! Lägg därtill uppgifter av kommunpolitiker som påstår att Umeå har nästan dubbelt med ytor i förskola jämfört Uppsala, underförstått att Umeå måste minska! Men minska hellre barngrupperna, snarast. Och bygg mer dagis, det är bland det viktigaste för Umeås framtid och tillväxande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.