Kungen! Rädda Umeå simhall från rivning – här i bild med simkungen Gunnar Larsson och välkommen tillbaka och se vad nytt idrottsligt kan bli av 1970-talets modernaste simhall.

Kungen! Rädda Umeå simhall från rivning – här som kronprins tillsammans med bl a simkungen Gunnar Larsson och välkommen tillbaka och se vad nytt idrottsligt kan bli av 1970-talets modernaste simhall. Läs följande så kanske landets ”idrottskung” ger sitt stöd och besöker omvandlad simhall i framtiden. Lagomt till nästa SM-vecka vinter (om simhallen och grusplanen räddas från bostäder) som han besökte 2014.

Nanna kungen simhallen

Sveriges främsta och en av Europas modernaste simhallar 1970 var Umeå simhall med landets första bassäng med vattenytan i golvnivå. Den är Sveriges första utan fasta läktare och i stället motions- och vilytor (+solarium nu ej längre) och vid stora simtävlingar tillfälliga läktare vid många SM-tävlingar, ett 15-tal under 45 år.

Nedan bilder från utsällningen i foajén, extra värd att besöka nu med rivningshot över sig. Och väl värd att få fortleva med annat innehåll. Med motiveringar som i det yttrande Västerbottens museum bland annat skriver inför Byggnadsnämnden ärende idag onsdag 14/6 om rivning av Umeå simhall:

”Simhallsbyggnaden har höga arkitekturhistoriska, samhällshistoriska och idrottshistoriska värden. Om den rivs kommer dessa värden att gå förlorade för framtiden.”

Nanna Umeå simhall ny

Fastighetssidan i kommuen menar å andra sidan att bostadsbehovet och översiktsplanen är viktigare samt byggnaden är dåligt skick och därmed dyr att bygga om och även driva. Det nya badhuset öppnar i augusti och det finns inte heller någon ny intresserad hyresgäst som vill använda byggnaden utifrån idrottsändamål.

Umeå kommun inte ansträngt sig

Men Umeå kommun har inte ansträngt sig utåt för någon intressent av Umeå simhallsbyggnaden, vare sig för idrott eller annat, t ex andra ideella verksamheter, musik och annat kulturlämpligt. Budskapet har varit, riv, riv och riv, och smygrivning genom djungeltelegrafen. Och så vatten på sin kvarn med takraset på samma ställe som förut.

Fort ska det gå, och det förvånar inte om anbud för rivning redan tagits in, kanske beslutat t o m. Men värst med bostäder där och på grusplanen blir att idrottsområdet börja förstöras och en port till Gammliaskogen och upp till muséet stängs. Med som följd mindre resursytor för vallaby, mm vid SM på skidor och stopp där ger ingen SM-vecka vinter.

Nanns Gsmmlish simh

Men det är inte första gången rivning av idrottsbyggnader d-rivs på. På 80-talet var gamla Sporthallen i farozonen, S och KD ville riva, men en rösts övervikt i Kommunfullmäktige räddades nu Umeå Energi Arena vatten, och få sörjer nog icke-rivningen.

Så UE får gärna ta hand om nu gamla simhallen, sätta solpaneler på det sluttande taket och utveckla en inne-sportlekpark + att gym kan vara kvar och annan ”torr”-idrott få plats, kanske också inneboule. + trevlig restaurang. Blir även bra som omklädning för skidåkande. Kanske även få plats med ett idrottsmuseum, se längst ner.

Se nedan, Umeås största? offentliga rum, 1600 kvm (40×40) i ett plan (+ 1 1/2 våning ner i bassängen utan vatten) och vid Umeås äldsta idrottsområde, Gammlia. Nog ska det bevaras för eftervärlden och det finnas idrotts-kultur-närings-folk/företag i Umeå som vill bevara, utveckla och förnya denna byggnad! Kanske även en del politiker.

Nanna Umeå simhalll inne

Värdera också de mjuka värdena i denna simhallsbyggnad, alla vi som varit där mycket och ofta, personal som arbetat där och mängder-mängder med tävlande från hela Sverige i alla SM, SumSIm, NM, Umestänket, Umeracet och inte minst alla mindre tävlingar, medleyskoltävling under flera decennier 1970 – 2016.

Världsstjärnor Christer Wallin och Tessan Alshammar

Och världsstjärnor med OS-medaljer och VM-guld, hemmasimmaren Christer Wallin, Sandviks IK, Umeå SS , Mölndals SS och svenska landslaget samt eviga stjärnan Therese ”Tessan” Alshammar, kanske på väg mot sitt femte OS. Hon och sedan andra världssimmare, har varit här och vunnit medaljer i junior-SM. Samt inte att förglömma Sverige hittills främsta simmare Guld-Gunnar Larsson från Malmö som simmat SM här.

Nedan bildcollage från Norrländska Mästerskapen i april får representera tävlandet med simmare, tränare, anhöriga och andra som stöder simning, t o m politiker. Där finns två, Fritidsnämndens ordförande Ari Leinonen (S) som ”dyker upp” vid simhallstävlingar och v ordf Lennart Johansson (M), 50:a-vän. Dessa hoppas jag ger Umeå Fritid uppdrag vad en bevarad simhallsbyggnad kan ha, där simfolk är med i referensgrupp då, jag medverkar gärna och har otaliga bilder.

NM collage b

Stadsvandringar i idrott, anläggningar och miljöer + idrottsmuseum

Alshammar och Larsson är bara två av de nog 1000-tals utifrån kommande simmare, även många från Finland och Norge som vid besök i Umeå gärna idrotts-stadsvandrar till Gammlia och till Umeå simhall för att minnas och glädjas och sedan likt ringar på vattnet som blir svallvågor av nya turistande till och i Umeå. Bara det något nytt, idrottsturism med stadsvandring i tränings/tävlings-miljöer och sportanläggningar. Att börja, eller sluta på Västerbottens Museum. Och i framtiden ett Norrland Idrottsmuseum i SIMHALLEN!?

Döpa detta sportmuseum till Umeå Energi Arena vatten? och låta gamla sporthallen få ”jord” som ”efternamn” Sol, vind, vatten och jord, alla energikällor. Då lyfter Umeå miljömässigt mot går under jorden med ny rivning av bad- och simanläggning i Umeå, förra gamla badhuset på Kungsgatan i stan revs på 70-talet och blev kontor för… Vattenfall (!).

2 kommentarer

  1. britta Lindholm

    Vi kan inte göra om alla gamla byggnationer till museum. Ibland är det bäst att riva och satsa på nytt. Som i det här fallet.
    Bygg en 3D-modell och placera i entren till nya badet i stället så kan nostalgikerna stå där och sukta

    • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

      Inte alla kan göras till museum, men väl detta unika och genom åren mest besökta av umebor och många, många utifrån, även utomlands – till något nytt för Umeå, idrottsmuseum och ett levande sådant. Och bara ”ibland”, dvs sällan är det bäst att riva och bygga nytt. Så oftast bör politiken värna det man skapat och hedra de politiker som var framsynta. Inte förakta de som värnar bra och genomtänkta byggnationer med ord som ”så kan nostalgikerna stå där och sukta”, sådant känns som ”vi vet bättre här uppe än ni därnere”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.