Instängt Umeåbad av hus – trafik – hotell – P-hus ger inga bra utsikter… för att klara besöksmål och ekonomi.

Navet, namnet på den nya bad- och simanläggningen i Umeå centrum, har känts opassande för badhus/simhall då det inte associerar till något med vatten, bad eller simning och inte lämpligt att heta som ett P-hus. Men efter att i lördags (18/12) besökt ”Navet” för första gången i samband med Umeå SS:s KM-tävlingar, blev namnet rejält passande och framgår av nedan bilder inifrån och ut  mot Nygatan, ÖK, Skolgatan och Västra Kyrkogatan.

Nanna instängt b

Det är hus – trafik – hotell – P-hus omkring och för ögat stoppas blicken 10-15 m från badets stora fönster och ger en rekyl in i en känsla som blir av instängdhet som när man övermöblerar inomhus och det byggs stora hus inpå ens eget boende. ”Navet” blir som nav i cykelhjul, allt trängre närmare mitten. Så därför passar ändå namnet.

Än trängre och än mer olämpligt att placera en sådan statusbyggnad syns nedan där de ståtliga dryga 100-åriga byggnaderna Högre Allmänna Läroverket (där jag gått i realskola i mitten på 1950-talet) och Gamla Gymnastikhuset skymmer resp. tränger sig på och gömmer undan bad- och simanläggningen/P-huset Navet.

Nanna skymer badbygge

Besökssiffror hittills enligt media ger inga bra utsikter för att klara uppsatta besöksmål och nå den ekonomi Umeås politiker sagt. Än svårare om övriga kostnadsposter inte håller måttet och förlorade alternativintäkter med dyrt tomtläge i city. Så det finns allt större anledning att tänka om politiskt för vad centrum behöver bättre och där instängdhet och outveckling betyder mindre än för bad/simning som behöver friluftslägen och utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.