Baltic räddar badvärden – renoverar ”varmbadhuset”! Umepolitiker rädda simhallsvärden med rivningsSTOPP!

GÅRDAGENS BLOGG OM EN ”NÄRINGSLIVS-SPORT-ALLIANS” för att utveckla idrotten och anläggningar i Umeå passar också in i nedan initiativ av Balticgruppen för att restaurera Umeå Varmbadhus (även om det endast hade badkar och duschar).

KALLBADHUSET I ÄLVEN (borta), UMEÅ VARMBADHUS 1894 (kvar och renoveras), G:A BADHUSET (rivet – där brandhärjade Vattenfall är) och UMEÅ SIMHALL (rivningshotat).

Nanna kallbadhus mmm

Umeåpolitiker, återigen, rädda simhallsvärden för rivningshotade Umeå simhall (se tidigare bloggar) och lär av Balticgruppen som nu räddar badvärden med renovering av Umeå Varmbadhus från 1894,

se http://www.folkbladet.nu/1762595/varmbadhuset-aterfar-sitt-gamla-utseende

Varmbadhuset återfår sitt gamla utseende

Umeå. Nu inleds restaureringen av Varmbadhuset, meddelar Balticgruppen.
Under januari inleder Balticgruppen arbetet med att restaurera Umeås gamla Varmbadhus nere vid Strandgatan. Varmbadhuset har genomgått många förändringar under 1900-talets olika decennier. Restaureringen innebär att huset kommer att återfå det utseende det hade 1894.

Även vk.se idag http://www.vk.se/plus/1903619/gamla-varmbadhuset-far-tillbaka-utseendet

Vad som nu behövs är att någon umepolitiker och/eller något parti vågar bryta enigheten från beslutet före jul i Näringslivs- och planeringsutskottet om markanvisning för att efter en rivning av Umeå simhall låta privata aktörer planera bostäder (efter antagen detaljplan f ö)…

… ELLER ATT NP-UTSKOTTET BESLUTAR OM MARK FÖR OMGÖRNING AV SIMHALLEN.

PS Läs även i Umeå kommuns arkitekturguide om Umeå simhall ”före sin tid”  http://www.umea.se/umeakommun/byggaboochmiljo/stadsplaneringochbyggande/arkitekturguide.4.1382718810a4aa4f72780002068.html

86. Simhallen (finns 152 beskrivna) (lyfter – pappersdrake)

En simhall med kvadratisk plan. Ett tak som lyfter likt en barndoms pappersdrake. Ett storskaligt grepp som fungerar bra i omgivningen av idrottsläktare och bilverkstäder.
Arkitekten fick apropå storskalighet samma år uppdraget att projektera Dragonskolan som kom att få en markyta motsvarande nästan fyra innerstadskvarter!
Simhallen ger med sin planform generöst utrymme runt bassängerna för avkoppling och fika. Publik och gröna växter får dagsljus genom glaset som täcker springan mellan ”draken” och omklädningsutrymmenas platta tak. En simhall före sin tid i typiskt men bra sextiotalssnitt!
Nanna Umeå simhall

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.